Statistika je jasna: leto 2014 ni prineslo napredka v slovenskem vrhunskem tenisu. Dosežki so slabši od pričakovanj pred sezono. Če so bili med stoterico že vsi štirje najboljši slovenski igralci, je trenutno med elito le Blaž Rola. Tudi v ženski konkurenci je med stoterico zgolj Polona Hercog, a je daleč od svoje najboljše uvrstitve. Cilji niso bili doseženi niti v reprezentančnem tenisu. Moški so imeli ugoden žreb in so se spogledovali z uvrstitvijo v svetovno skupino Davisovega pokala, toda ostali so praznih rok. Še bistveno slabše je bilo pri ženskah, ki so izpadle celo v 2. evroafriško skupino pokala Fed, kar je najslabše v zgodovini samostojne Slovenije.

Od skrivnostne bolezni do ukleščenega živca

Za neuspeh obstaja ključen razlog – številne zdravstvene težave. Prvi med enakimi je Grega Žemlja. Še lani je dosegel največji uspeh slovenskega moškega tenisa, ko je zaigral v tretjem krogu Wimbledona in se kot prvi Slovenec uvrstil med najboljših petdeset na svetu. A takrat je zobe že kazala skrivnostna bolezen, zaradi katere je letos nastopil le na peščici turnirjev serije challenger in v kvalifikacijah Rolanda Garrosa in Wimbledona. Diagnoza javno ni znana. Največkrat se je omenjalo mononukleozo in okvaro mišic. Žemlja sicer trenira in je v zadnjem času odigral nekaj dvobojev v francoski ligi, toda vedno se pojavi isti vzorec – normalno zdrži približno eno uro tenisa, nato pa mu moč začne pohajati. Očividci trdijo, da je njegova igra na visoki ravni, vsaj dokler ima dovolj energije.

Dve hujši poškodbi v letu 2014 je imel Blaž Kavčič. Najprej se mu je v levem stopalu ukleščil živec, kasneje so mu počile še koščice v stopalu, zato je bil aktiven le pet mesecev. Kronične težave z levim zapestjem ima še naprej Aljaž Bedene, ki je prav tako izpustil številne turnirje.

Bedene mora sam pokazati interes

»Svetla izjema je Rola, saj je edini dosegel najboljše rezultate v karieri. A hkrati je tudi edini imel normalno sezono. Vsi ostali so bili precej odsotni. Glede na zdravstveno situacijo bi kaj boljšega težko pričakovali. Poškodbe so del športa. Nekateri so jim podvrženi bolj kot drugi,« je povedal selektor moške reprezentance Blaž Trupej. Pri Roli je opazno, da je do 80. mesta na lestvici ATP prišel predvsem z dobrimi igrami na turnirjih serije challenger. Turnirjev višje ravni se je kot po pravilu izogibal, čeprav bi lahko marsikdaj igral proti najboljšim na svetu brez predhodnega mučenja v kvalifikacijah. »Takšne odločitve se mi zdijo zanimive. Dejstvo je, da vsak igra na challengerju zato, da pride do dovolj visoke uvrstitve, ki odpira vrata velikih turnirjev ATP. Definitivno je Rola sposoben igrati na turnirjih najvišje ravni. Ta preskok bo moral narediti. Če ne bo šlo, pa lahko povezuje med turnirji ATP in challengerji.«

Poškodbe so odločilno krojile dvoboja v Davisovem pokalu proti Portugalski in Izraelu. V obeh primerih je imela Slovenija na voljo le igralca in pol, saj je bil Žemlja vse prej kot pripravljen za bitko na tri dobljene nize. Kljub temu je Žirovničan izbrano vrsto postavil pred svoje zdravje. »Dejstvo je, da bomo morali biti v prihodnosti bolj zdravi, če hočemo kaj narediti. Hkrati bo pomembno, da bodo vsi poskušali prilagodili individualne programe reprezentanci, kar zagotovo zahteva nekaj odrekanja,« je dejal Trupej.

Zaradi prihajajoče spremembe pravil je znova aktualen primer Aljaž Bedene. Po interpretaciji Teniške zveze Slovenije nova ureditev določa, da lahko neki igralec nastopi za drugo državo zgolj v primeru, če novo državljanstvo pridobi do 31. decembra 2014. Po tem datumu bodo lahko za novo državo igrali le tisti teniški igralci, ki za svojo domovino pred tem niso igrali na nobeni uradni tekmi. Bedene je že igral za Slovenijo, britanskega državljanstva še nima, zato vse kaže, da njegova želja po spremembi reprezentance ne bo uslišana. Seveda lahko ponovno igra za Slovenijo, a po medsebojnem obtoževanju v preteklosti se zdi to malo verjeten scenarij. »Prvi korak bo moral narediti on. Sam mora izraziti željo, da zaigra za Slovenijo. Šele potem se lahko usedemo in pogovorimo,« zatrjuje selektor.

Umberger po tretji mandat

Polono Hercog so bolečine spremljale že na začetku sezone. Nastopila je na prvem turnirju za grand slam v Melbournu, a je v prvem krogu proti Francozinji Alize Cornet predala dvoboj v prvem nizu pri 0:1, ko je imela poškodovano rebro. Takrat so ji očitali, da poškodbe ni prijavila pred dvobojem le zato, da je prejela 26.597 dolarjev nagrade. Hercogova je ta namigovanja zavrnila, še več skrbi pa je imela, ker se je poškodba ponavljala. Kasneje se je na turnejo vrnila šele aprila. Med sezono se je za sodelovanje dogovorila z novim trenerjem Željkom Krajanom, s katerim sta postala tudi par v zasebnem življenju. Ob koncu leta sta sodelovanje prekinila, ker je Krajan prevzel velikega hrvaškega talenta Borno Ćorića, s Hercogovo pa ostajata ljubezenski par. Najboljša Slovenka je trenutno v Barceloni na teniški akademiji, kjer je blizu dogovora z enim od španskih trenerjev.

Pred novo sezono so zdravi vsi z izjemo Žemlje. Kavčič bo skušal potrditi igre iz leta 2014. Denimo na grand slamu v New Yorku je prišel v tretji krog z dvema zmagama proti igralcema iz najboljše petdeseterice (Donald Young in Jeremy Chardy). Samozavestna je tudi Hercogova, ki prvič po treh letih v pripravljalnem obdobju ne čuti bolečin. Proti vrhu se bo poskušala prebiti iz ozadja in z manj pritiska. Prav tako bo imela novega selektorja v reprezentanci. To je Andrej Kraševec, ki so ga potrdili v četrtek na seji upravnega odbora Teniške zveze Slovenije.

Na isti seji so podprli dosedanjega predsednika Marka Umbergerja, ki je napovedal, da se bo januarja podal po nov štiriletni mandat za prvega moža slovenskega tenisa. »Poslovanje zveze je bilo letos uspešno. Vse smo plačali, kot je bilo treba, in uresničili začrtane programe,« je dejal Marko Umberger. »Ponovno bom kandidiral. Podpirajo me sedanji upravni odbor, nekaj klubov in tudi glavni sponzor. O morebitnih protikandidatih se veliko govori, a podrobnosti ne poznam,« je dodal Umberger. Zanj bo novi mandat toliko bolj mamljiv, če bo predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije postal Zoran Janković, s katerim sta v gospodarskih stikih od skupnih časov pri Mercatorju.