Obisk predsednika vlade Mira Cerarja Zasavcem ni prinesel nič takega, česar ne bi že slišali. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je povedal, da je prednostna naloga iskanje možnosti za prezaposlitev 160 zaposlenih, ki bodo v začetku prihodnjega leta ostali brez službe. V družbe s področja energetike bi jih lahko prezaposlili okoli 80, ocenjujejo, a ne vseh naenkrat, morda v pol leta. »Prav tako je pomembno zagotoviti, da likvidacija TET ne bo prešla v stečaj,« je poudaril Gašperšič. Čeprav so zaposleni predlagali, da bi TET, tudi zaradi vzdrževanja naprav, obratovala še čez zimo, tovrstnih novih rešitev za zasavsko energetiko včeraj ni bilo. Ponovno je bilo govor le o hidroelektrarnah na srednji Savi, čeprav se Gašperšič zaveda, da bo pred njihovo zgraditvijo mimo Trbovelj steklo še precej vode.

Še največ si v TET lahko obetajo od Elesa, kjer so že odkupili stikališče, še vedno pa razmišljajo tudi o gradnji dveh plinsko-parnih enot na ekstra lahko kurilno olje. »Eles mora po novem energetskem zakonu prevzeti tudi še okoli 25 odstotkov 110-kilovoltnega omrežja, kar za sabo potegne tudi določene kadrovske spremembe, tako da bi lahko prihodnje leto zaposlili okoli 50 zaposlenih TET oziroma Zasavčanov nasploh,« je dejal prvi mož Elesa Aleksander Mervar.

Čeprav je bilo srečanje v prvi vrsti namenjeno reševanju problematike v Termoelektrarni Trbovlje (TET), ki je od sredine novembra v likvidaciji, si je Cerar za reševanje gospodarsko obubožane regije zamislil šestčlansko koordinacijsko ekipo, ki jo bo vodil Marjan Dolinšek, zasavski poslanec SMC. Ta naj bi delovala operativno ter iskala kratko- in srednjeročne rešitve za izboljšanje socialno-ekonomske slike Zasavja. Tako so Zasavcem vnovič obljubili, kar so slišali že nič kolikokrat: zmanjševanje brezposelnosti, dvig konkurenčnosti gospodarstva in ustvarjanje novih podjetij, ohranjanje energetike, izboljšanje okolja in uvajanje turizma kot nove gospodarske panoge.

A nekih novih, predvsem pa oprijemljivih predlogov z vladne strani včeraj ni bilo slišati. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je omenil obstoječe ukrepe za Trbovlje, Hrastnik in Radeče ter obljubil, da bodo pospešili sofinanciranje investicij, za katere je ministrstvo v prvem razpisu razdelilo le polovico od razpisanih treh milijonov evrov, zasavsko gospodarstvo pa bodo po njegovih besedah med drugim poskušali narediti konkurenčno tudi z zadružništvom, socialnim podjetništvom in turizmom.