Podobno kot pred petimi leti se v Kamniku znova veselijo odprtja edinega mestnega hotela Malograjski dvor, ki je tik pred začetkom poletja zabredel v stečaj, a ga bo zdaj stečajni upravitelj oddal v najem še pred iztekom stečajnega postopka. Stečajni upravitelj Igor Bončina je pojasnil, da so se za ta korak odločili zato, ker bi lahko zima hotel preveč načela. »Ne bi radi, da se še kje ponovi žalostna usoda bovškega hotela Kanin. Kot skrbni gospodarji smo Malograjski dvor tudi doslej vsak dan zračili, spuščali vodo, ga čistili in podobno, a propadanja praznega hotela nikoli ni mogoče povsem preprečiti,« je bil jasen Bončina. Dodal je, da so edini mestni hotel oddali za mesečno najemnino 3000 evrov edinemu interesentu Mladenu Mohoroviću iz družbe Porta Ilirica, ki bo hotel odprla v ponedeljek.

Najemnik znan iz Bohinja

Ker je novi najemnik, izkušeni hrvaški hotelir iz Rabca, ki ga v Sloveniji poznamo tudi kot najemnika že tri leta propadajočega hotela Zlatorog iz Ukanca, ta teden nedosegljiv, ga nismo mogli povprašati ne kaj namerava z Malograjskim dvorom ne kdaj bo znova dočakal lepše dni in goste tudi bohinjski Zlatorog, ki ga je najel od Zmaga Pačnika. Res je, da ne lastnik ne Mohorovićevi predhodniki v Zlatorog nikoli niso kaj prida vlagali, streha zapuščenega Zlatoroga pa se je letos vendarle udrla in sesula v bazen prav pod Mohorovićevo taktirko.

Stečajni upravitelj Bončina je pojasnil, da za najemnika kamniškega hotela jamči Sberbank, ki je hkrati največji upnik in ima svojo terjatev zavarovano s hipotekarnim kreditom. Dodal je, da se banka z najemnikom dogovarja tudi o morebitnem odkupu hotela, ki ga bodo na javni dražbi prodajali januarja ali februarja prihodnje leto. »Novi najemnik je hotel, ki je bil pred petimi leti prenovljen, prebelil, servisiral hladilne naprave, tudi v kuhinji je bilo treba marsikaj postoriti,« je našteval Bončina. Dodal je, da bodo upniški seznam končali v začetku prihodnjega leta, da upnikov ni veliko, nezavarovanih terjatev pa ne bodo poravnali. Delavcem bodo zadnji del plač za 15-dnevni odpovedni rok izplačali iz najemnin.

V načrtih hotelska veriga

V Kamniku se ponovnega odprtja edinega mestnega hotela predvsem veselijo in kaže, da jih žalostna bohinjska izkušnja ne skrbi. Župan Marjan Šarec upa, »da bo novi najemnik znal privabiti čim več gostov«. Franci Kramar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, pa je dejal, da je bilo ponovno odprtje hotela še pred novim letom njihova tiha želja in da verjame tako v reference kot vizijo novega najemnika, ki ima izkušnje s hotelskimi verigami in namerava v hotel vabiti tudi okoličane in športnike. V ekipi odsotnega novega najemnika, nekdanjega košarkarja in enega večjih hrvaških organizatorjev potovanj, pa so nam še zaupali, da si je z najemno pogodbo že zagotovil predkupno pravico, da ga je hotel očaral in da namerava v Sloveniji kupiti še več hotelov, ki jih bo povezal v hotelsko verigo.

Hotel z romantično dušo

Malograjski dvor z 200-letno tradicijo je vseh pet let obratovanja prinašal izgubo, pred tem pa je bil dolgo zaprt, saj je samo denacionalizacijski postopek trajal poldrugo desetletje. Po denacionalizaciji ga je občina prodala najboljšemu ponudniku Vitalu Habjanu iz Domžal, ki je zanj odštel skromnih 127.000 evrov, a vanj vložil poldrugi milijon evrov. 40 odstotkov denarja je prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

Ob odprtju se je Habjan pohvalil, da so Malograjskemu dvoru pričarali dušo romantičnega mestnega hotela, uredili 24 unikatnih dvoposteljnih sob in apartma s starim, restavriranim pohištvom. V duhu časa s konca 19. stoletja so uredili tudi recepcijo, kavarno, jedilnico in vinsko klet. Hotel naj bi bil namenjen poslovnim gostom, igralcem golfa ter planincem in smučarjem, saj so ga kljub starinskemu slogu opremili tudi z vso sodobno opremo, ki jo potrebujejo poslovneži. Dodali so mu kongresno dvorano s 150 sedeži in poročno dvorano.