Raketa, ki je trenutno v raziskovalni fazi, naj bi bila sposobna nositi 130 ton tovora, kar bo nekje na ravni tega, kar ameriška vesoljska agencija Nasa načrtuje z novim programom SLS (Space Launch Sistem), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavna kitajska nosilna raketa je zdaj "dolgi pohod 5", ki je sposobna v vesolje ponesti 25 ton tovora. Zmogljivost "dolgega pohoda 9" naj bi bila tako petkrat večja.

Raketa naj bi bila krepko večja tudi po sami velikosti - premer naj bi bil med osem do deset metrov, težka pa naj bi bila najmanj 3000 ton, je za China Daily pojasnil vodja kitajske akademije za vesoljska plovila Li Tongyu. Kot je povedal, naj ta nova raketa ne bi bila namenjena zgolj osvajanju Lune, pač pa tudi raziskovanju globlje v vesolju.

Nova nosilna raketa naj bi bila tudi dokaz vzpenjajoče moči Kitajske v vesoljski tehnologiji. Kitajska napoveduje, da bo najprej poslala človeško posadko na Luno, nato pa morda celo na Mars.

Trenutno ima Kitajska na Luni že raziskovalno robotsko vozilo, poimenovano Žadasti zajec. Plovilo so izstrelili konec lanskega leta. Doživeli so nekaj tehničnih težav, kljub temu pa so v Pekingu misijo ocenili kot velik uspeh.