Čeh Roman Koudelka (153,9 točke) je zmagovalec nedeljske tekme svetovnega pokala smučarskih skakalcev na napravi Lysgaard v Lillehammerju. Prve stopničke letos si je priskakal najboljši Slovenec Peter Prevc (149,9), ki je na drugem mestu za Koudelko zaostal za štiri točke, potem ko je žirija tekme zaradi močnega in spremenljivega vetra odpovedala finale.

Ob Koudelki, ki je zmagal še drugič to zimo po Klingenthalu in z nedeljsko zmago prevzel tudi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu, in Prevcu, ki se je prvič letos povzpel na stopničke, je na odru za zmagovalce po maratonski prvi seriji, ki so jo spremljale številne prekinitve, pristal še Avstrijec Michael Hayböck (149,4 točke).

Junak slovenskega tabora je bil vnovič Prevc, ki je na peti posamični tekmi po enem četrtem, dveh petih in devetem mestu skočil na stopničke. To je zanj štirinajstič v karieri, da je stal na odru za zmagovalce na posamičnih tekmah svetovnega pokala. »Zelo vesel sem prvih letošnjih stopničk. Za nadaljevanje sezone je vsekakor potrebna rezultatska potrditev, saj sem bil zdaj vedno blizu zmagovalnega odra, a nikoli povsem na njem. Veselim se odhoda v Rusijo, kjer bomo prvič nastopili na skakalnici v Nižnem Tagilu,« je po podelitvi dejal Peter Prevc.

Do točk sta v nedeljo od Slovencev prišla tudi Robert Kranjec (136,9 točke) z 12. in Jernej Damjan (129,3) z 18. mestom, medtem ko sta brez ostala Tomaž Naglič (109) na 41. in Jurij Tepeš (105,6) na 44. mestu. Bolj uspešni so bili varovanci selektorja Gorana Janusa v soboto, ko je poleg petega Prevca do točk prišla še peterica – Damjan (276,2) je bil osmi, Kranjec (273,9) deseti, Pungertar (269,4) 13., Dežman (262,5) 20. in Tepeš (256,9) 23.

»Nedeljska tekma je bila zelo zahtevna, nepredvidljiva, veter se je ves čas menjal in vse skupaj je trajalo kot mali maraton. Jaz sem vesel, da je Peter zdržal vse to, uspel mu je tudi dober skok in imel je dobre razmere. Spet se je pokazalo, da če hočeš na stopničke, moraš imeti tudi malo sreče,« je uvodoma današnjo tekmo ocenil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in dodal, da v takšnih razmerah finalne serije res ni bilo mogoče izpeljati.

»Dober je bil tudi Kranjec, ki je že v kvalifikacijah skočil 142 metrov, in Damjan. Zelo težko je analizirati tekmo, saj so se pogoji res ves čas spreminjali. A Tomaž in Jurij nista le zaradi pogojev ostala brez finala, temveč sta tudi slabo skakala,« je o slovenskih nastopih še povedal Janus, ki je zadovoljen s prvimi petimi posamičnimi tekmami v sezoni.

»Menim, da smo kot ekipa nastopali zelo dobro. Oba dneva tukaj v Lillehammerju pa tudi na tekmah v Kuusamu. Vesel sem, da vsa ekipa zelo lepo napreduje. Kar osem jih je skočilo med dobitnike točk, kar je zelo lep podatek,« je sklenil slovenski selektor. sta, šr