Ustavimo-uporabimo japonski dresnik in podjetje Ponika s produktom Ponnod Prime sta zmagovalna poslovna modela Reinovator izziva, celostnega programa Zavoda Viva za razvoj družbenega podjetništva v Sloveniji. V sodelovanju z Dnevnikovim projektom Gazela so na zaključni prireditvi minuli torek podelili tudi prvo nagrado za visok družbeni odtis, ki jo je dobilo podjetje Domel z utemeljitvijo, da pomembno prispeva k razvoju malega podjetništva ter z lastniško strukturo zaposlenih predstavlja svetel zgled, »ki lahko tudi globalno ponudi protiutež koncentraciji in globalizaciji kapitala«. Nagrado je v imenu podjetja prevzela predsednica uprave Domel Holdinga dr. Jožica Rejec, ki je vse ekipe, vključene v Reinovator akademijo, pozvala k vztrajnosti ter negovanju vrednot spoštovanja, sodelovanja in solidarnosti.

Na sklepnem dogodku Reinovator izziva so partnerji v ospredje postavili inovativno podjetništvo kot tisto orodje, s katerim lahko na trajnosten in vzdržen način prispevamo k reševanju družbenih in okoljskih izzivov sodobne družbe. Pri tem sta najbolj izstopala podjetje Ponika v kategoriji Big Impact in ekipa Ustavimo-uporabimo japonski dresnik v kategoriji Big Idea. Podjetji sta si razdelili nagradni sklad v skupni vrednosti več kot 23.000 evrov.

Podjetje Ponika je sicer že na trgu, poslovni model pa je inovativen in izkazuje potencial za rast, je ugotovila 12-članska komisija, ekipa Ustavimo-uporabimo japonski dresnik, ki sicer še ni na trgu, pa je člane komisije prepričala s poslovnim modelom, ki izkazuje tržni potencial in rešuje pomemben družbeni izziv.

Ponnod Prime je akvaponski sistem, na katerem lahko na 300 kvadratnih metrih pridelamo 1400 kilogramov sveže zelenjave in 100 kilogramov rib na mesec. Gre za samoočiščevalne ribogojnice, ki organske odpadne snovi s pomočjo mikrobov razgradijo v osnovnejše delce, ki jih nato rastline izkoristijo za svojo rast. Ekipa Uporabimo-ustavimo japonski dresnik pa je komisijo prepričala s celostnim pristopom k reševanju problematike japonskega dresnika, in sicer od odstranjevanja rastlin do ozaveščanja javnosti o invazivnosti in uporabi rastlin za ponovno uporabo, denimo v kulinariki, farmaciji ali gradbeništvu.

Letošnji Reinovator izziv 2014 so soorganizirali podjetniška mreža CEED Slovenija, Sklad05 in ekonomska fakulteta ob podpori številnih drugih organizacij.