Že dva meseca je minilo od odprtja nove tržnice v središču Cerknice, a ta še vedno ni zaživela. Občasno se na njej znajde le kakšen prodajalec z oblačili ali ozimnico, Cerkničani pa se seveda sprašujejo, kdaj se bo končno znova napolnila, saj je bil prav to poglavitni namen njene prenove.

Da bi tržnica vendarle zaživela, so na Komunali Cerknica minulo soboto pripravili dan odprtih vrat tržnice in ponudnikom ponudili brezplačen najem kioskov in stojnic. Namen dneva odprtih vrat pa je bila tudi predstavitev lokalnih ponudnikov domačih izdelkov, ki so jim bile na voljo štiri stojnice in štiri tržne niše v lasti Komunale Cerknica.

Dolgo čakali na dovoljenja

V Javnem podjetju Komunala Cerknica, ki so upravitelji tržnice v občinski lasti, pojasnjujejo, da je za njeno samevanje krivo predvsem pomanjkanje ponudnikov, pa čeprav je bila tržnica pred časom osrednji prostor, kamor so ljudje radi zahajali po živila, se sprehajali in tam tudi družili. Prenove naj bi bila potrebna zato, ker ni sledila potrebam sodobnega časa in strožjim sanitarno tehničnim zahtevam, smo slišali na njenem odprtju konec septembra letos. Za lokalni radio so mesec kasneje pojasnili, da tržnica še ne deluje, ker še nima uporabnega dovoljenja, v začetku novembra pa so na svojih spletnih straneh končno le objavili, da je tržnica začela delovati. Ob tem so najemnike obvestili, da lahko najamejo stojnico za 6,3 evra na dan ali pa za 11,9 evra najamejo kiosk oziroma tržno nišo, kot na komunali imenujejo zidani del tržnice. A ponudnikov skoraj ni bilo.

Na pročelju tržnice so upravitelji novembra izobesili obvestilo o uradnem delovnem času in pravilih uporabe. Kot so pojasnili, naj bi na njej ponujali svoje domače izdelke kmetovalci in obrtniki, ponudbo pa naj bi dopolnjevali nabiralci gozdnih sadežev, gob, zdravilnih zelišč in cvetja, društva in humanitarne organizacije ter tisti, ki prodajajo rabljene predmete oziroma starine oz. vsi, ki imajo registrirano trgovinsko dejavnost na drobno zunaj prodajaln.

Zamujajo tudi z razpisi za oddajo

»Tržnica deluje, vendar ponudnikov ni. Občasno lahko opazimo prodajalce ozimnice ali tekstila, pred kratkim so bili aktualni pečeni kostanji, to pa je tudi vse,« je prejšnji teden pojasnila Nadja Kraševec iz JP Komunala Cerknica. Dodala je, da so potencialne ponudnike povabili k sodelovanju, a ti za zdaj še niso pokazali večjega zanimanja ne za stojnice ne za kioske, ki sicer še niso opremljeni s pulti in policami, a jih bodo z njimi opremili že ta teden. Sicer pa to ni bila ovira za najem, saj bi lahko za mizo poskrbeli najemniki sami. Kot so še pojasnili na komunali, pa lokal na tržnici sameva zato, ker še niso uspeli končati razpisa za njegovo oddajo. Zato Cerkničanom za zdaj ostaja vsaj upanje, da bo tržnica znova zaživela vsaj skupaj z lokalom, ki bi jih ponovno zvabil v središče kraja in obudil tudi družabno življenje, kot to pritiče tržnici.