Na Brezovici, kjer poleg Škofljice in Dola pri Ljubljani bijejo največjo bitko s pomanjkanjem prostora za predšolske otroke med obljubljanskimi občinami, bodo stisko malce omilili. Na ponovljenem javnem razpisu so vendarle našli izvajalca, ki bo spodnje prostore preserskega prosvetnega doma preuredil v dva nova vrtčevska oddelka. Podjetje Tipo iz Ljubljane bo to nalogo opravilo za 311.000 evrov.

Po besedah župana občine Brezovica Metoda Ropreta bo v prostorih, kjer je bila nekoč trgovina – v zgornjem delu objekta pa imajo svoje prostore razna društva –, uredili oddelek za najmlajšo starostno skupino in kombinirani oddelek, s čimer bodo zagotovili varstvo za približno 35 otrok. »Opravila se bo kompletna sanacija stavbe, vzpostavila se bo razdelilna kuhinja in vse drugo, kar vrtec potrebuje. Računamo, da bodo gradbena dela končana že spomladi, malčki pa bodo prostore zasedli ob začetku prihodnjega šolskega leta,« je povedal Ropret, ki meni, da bosta nova oddelka v Preserju znatno pripomogla h krpanju pereče problematike pomanjkanja prostorov v brezoviških vrtcih.

Toda na Brezovici je v letošnjem šolskem letu skozi vrtčevska vrata prvič stopilo 140 otrok, več kot 200 malčkov pa je ostalo brez strehe nad glavo. Podobne številke se vrtijo že zadnjih nekaj let, saj po besedah ravnateljice tamkajšnjih vrtcev Lilijane Bošnjak število rojstev v občini ne upada. Župan Ropret pravi, da se zavedajo situacije in da pospešeno razmišljajo o gradnji novega vrtca v Notranjih Goricah, vendar si morajo najprej finančno opomoči od aktualne gradnje kanalizacije.

Na Brezovici so sicer nehali objavljati razpise za odprtje koncesijskih vrtcev, saj po besedah Ropreta nanje ni bilo nikakršnega odziva. So pa obdržali subvencije v višini 80 evrov na mesec za starše, ki so ostali brez varstva za svoje otroke, kar so mnoge občine v zadnjem času ukinile.