Ob Koudelki, ki je zmagal še drugič to zimo po Klingenthalu in z današnjo zmago prevzel tudi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu, ter Prevcu, ki se je prvič letos povzpel na stopničke, je na odru za zmagovalce danes po maratonski prvi seriji, ki so jo spremljale številne prekinitve, pristal še Avstrijec Michael Hayböck (149,4 točke).

Štirinajste stopničke Prevca, do točk še Kranjec in Damjan

Junak slovenskega tabora je bil vnovič Prevc, ki je na peti posamični tekmi po enem četrtem, dveh petih in devetem mestu skočil na stopničke. To je zanj še štirinajstič v karieri, da je stal na odru za zmagovalce na posamičnih tekmah svetovnega pokala. "Zelo vesel sem prvih letošnjih stopničk. Za nadaljevanje sezone je vsekakor potrebna rezultatska potrditev, saj sem bil sedaj vedno blizu zmagovalnega odra, a nikoli povsem na njem. Veselim se odhoda v Rusijo, kjer bomo prvič nastopili na skakalnici v Nižnjem Tagilu," je po podelitvi dejal Prevc.

Do točk sta danes od Slovencev prišla tudi Robert Kranjec (136,9 točke) z 12. in Jernej Damjan (129,3) z 18. mestom, medtem ko sta brez ostala Tomaž Naglič (109) na 41. in Jurij Tepeš (105,6) na 44. mestu.

Janus: Za stopničke potrebna tudi sreča

Že v kvalifikacijah je nastope končal Matjaž Pungertar, medtem ko je imel Nejc Dežman 15. dosežek med kvalifikanti, a ga je žirija tekmovanja naknadno diskvalificirala zaradi neustreznega dresa.

"Današnja tekma je bila zelo zahtevna, nepredvidljiva, veter se je ves čas menjal in vse skupaj je trajalo kot mali maraton. Vesel sem, da je Peter zdržal vse to, naredil je tudi dober skok in imel dobre razmere. Spet se je pokazalo, da če hočeš na stopničke, moraš imeti tudi malo sreče," je uvodoma današnjo tekmo ocenil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in dodal, da v takšnih razmerah finalne serije res ni bilo moč izpeljati.

Pohvale Damjanu in Kranjcu, graja za Tepeža in Nagliča

"Čestitke seveda tudi Robiju, ki je že v kvalifikacijah danes skočil 142 metrov, in Jerneju. Zelo težko je danes analizirati tekmo, saj so se pogoji res ves čas spreminjali. A Tomaž in Jurij nista le zaradi pogojev ostala brez finala, temveč sta tudi slabo skakala," je o slovenskih nastopih še povedal Janus, ki je zadovoljen s prvimi petimi posamičnimi tekmami v sezoni.

"Menim, da smo kot ekipa nastopali zelo dobro. Oba dneva tukaj v Lillehammerju, pa tudi na tekmah v Kuusamu. Vesel sem, da celotna ekipa, da fantje zelo lepo napredujejo. Kar osem jih je skočilo med dobitnike točk, kar je zelo lep podatek," je sklenil slovenski selektor.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna, ko bo ruski Nižnji Tagil premierno v soboto in nedeljo gostil tekmi svetovnega pokala.