Žensko zasledovalno preizkušnjo, s katero so se končale preizkušnje v švedskem Östersundu, je začela Norvežanka Tiril Eckhoff, zmagovala sprinta, slovenski predstavnici pa sta startali kot sedmi in trinajsti z zaostankom 43 oziroma 94 sekund. Slovenki sta se na prvi strelski postaji leže odlično odrezali, Gregorinova je zgrešila le zadnji strel, a vseeno pa obdržala priključek z vrhom, Malijeva pa je celo pokrila vseh pet tarč ter napredovala na 20. mesto.

Slovenki sta se izkazali tudi na drugem streljanju leže, saj sta imeli mirne roke in mimo kazenskega kroga odtekli z devetim in desetim časom. Za vodilno Darjo Domračevo sta zaostajali dobro minuto, Belorusinji pa je v tretji krog tesno sledila Čehinja Veronika Vitkova, ki je zaostajala le desetinko sekunde.

Tretji strelski postanek, prvi stoje, so pričakale kaotične vetrovne razmere, ki so premešale razmere na vrhu. Edina, ki ji veter ni prizadejal škode, je bila najboljša biatlonka minule zime Mäkäräinenova, ki je s petimi uspešnimi streli prevzela vodstvo. Ostale so zgrešile kar nekaj tarč, med njimi pa sta bili tudi Gregorinova, ki je zgrešila tretji strel, ter Malijeva, ki je zgrešila tretjega in četrtega. Gregorinova je tako zdrsnila na 11. mesto, Malijeva pa je izgubila stik z vrhom ter je padla na 22. pozicijo.

Mäkäräinenova je prišla na zadnjo postajo s polminutno prednostjo, kljub enemu zgrešenemu strelu je v zadnji krog vstopila kot prva, z dovolj zaloge za prepričljivo zmago. Gregorinova je bila strelsko znova izjemna in se v zadnji krog podala kot peta, tik za Domračevo. Malijeva pa je ponovila streljanje izpred nekaj minut in se tako proti cilju odpravila na 25. mestu.

Finka je brez težav prišla do zmage, boj za drugo mesto pa je dobila Ukrajinka Valj Semerenko, ki je premagala Italijanko Dorotheo Wierer. Domračeva je bila četrta, ves zadnji krog pa ji je odlično sledila Gregorinova in tako na koncu s petim mestom prišla še do enega izjemnega rezultata. Malijeva je prišla čez ciljno črto kot 24 in tako precej izboljšala sprintersko uvrstitev.

Gregorinova zadovoljna s svojo strelsko formo

Glavni trener Uroš Velepec je imel po četrtem in 12. mestu Jakova Faka in Klemena Bauerja nov razlog za zadovoljstvo ter lepo popotnico za Hochfilzen, še lepšo pa potem za Pokljuko: "Tejo bi pohvalil, saj je na streljanju naredila to, kar je morala. Mogoče je z najboljšim streljanjem danes, z ničlo na koncu v vetru, pokazala, da je mojstrica. Bila je tik za najboljšimi in dosegla najboljši rezultat v Östersundu, kar je tudi dobra popotnica za naprej."

Slovenka junakinja dneva je opozorila na nič kaj ugodne razmere: "Bilo je kar težko streljati, sicer pa sem bila zelo jezna, ker sem zgrešila zadnji strel na prvem postanku. Če bi ga sprožila bolj v ritmu bi bila tarča verjetno zadeta, a dobro je, da se zavedamo svojih napak. Potem sem šla sproščeno naprej v tekmo, sicer je bil še en strel v stoječem položaju zgrešen, a trenutno je strelska forma res dobra, tako da ne vidim razloga, da ne bi še naprej tako streljala."

Hochfilzen ni več vprašljiv, sneg pripeljan z Grossglocknerja bo dovolj za izpeljavo naslednjih tekem.