Deset dni do volitev predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez se položaj na terenu spreminja. Kot smo napovedali že ob kandidaturi Zorana Jankovića, se je ljubljanski župan lotil svoje kandidature po sistemu rezanja kril Bogdanu Gabrovcu, ki se je posledično na papirju iz prvega favorita spremenil v premagljivega kandidata. Ljubljanski župan je na svojo stran pridobil vodjo Gabrovčevega volilnega štaba Janeza Sodržnika. Tako je uradno znan prvi od treh podpredsednikov, pod katere se bo podpisal s svojim imenom. Ker na mestu podpredsednika nima veliko izbire na področju vrhunskega športa, je Janković zelo aktiven tudi na tem področju. Če bi imel Janković nadnaravno moč, bi se najraje podpisal pod dejstvo, da bi na podpredsedniško mesto prišel Andraž Vehovar. Eden treh predsedniških kandidatov, ki je s številnimi podporniki zelo dejaven pri pridobivanju glasov in ki ima razloge za optimizem.

»Položaj je neprijeten. Zame posebej. Odločitev je bila težka,« pravi Janez Sodržnik, predsednik Športne zveze Ljubljana, ko smo ga vprašali, kako doživlja dogajanje v tem tednu, ko se je izvršni odbor ljubljanske športne zveze odločil, da podpre kandidaturo Zorana Jankovića. »Kako bom lahko spremenil Gabrovčevo mentaliteto z Jankovićevo? Ne bo mi je treba. Razmišljal bom po Sodržnikovo. Ljubljanska športna zveza z mojim imenom kandidira za mesto prvega podpredsednika zato, ker vsi verjamemo, da bi osebno na področju športa za vse svojo funkcijo opravljal dobro. Zato sem pripravljen sodelovati s komer koli,« odgovarja Sodržnik.

Čeprav bo imela Športna zveza Ljubljana na volilni skupščini le dva glasova, se v ozadju skriva precej več glasov. Lokalne skupnosti imajo kar 24 glasov, katerih večina je bila še nekaj dni nazaj namenjena Gabrovcu. Trenutni podpredsednik OKS je bil z vstopom Jankovića deležen napada za glasove najprej na področju vrhunskega športa, sledil pa je boj za glasove športnih panog s po enim glasom. Trenutno se največji boj za glasove odvija na področju lokalnega športa, na katerem si bosta skušala tako Jankovič prek Sodržnika kot Vehovar prek svojega podpredsedniškega kandidata Rafka Križmana zagotoviti dodatne glasove.

Kandidati za predsednika OKS-ZŠZ bodo morali do 9. decembra oddati kuverte z imeni in priimki svojih kandidatov, ki bodo razkriti šele na volilni skupščini 16. decembra. Še vedno ni jasno, s katerimi imeni operirajo vsi trije kandidati, kar kaže na pestro dogajanje. Z odprtimi kartami treh podpredsednikov za zdaj igra zgolj Vehovar, in sicer z Andrejem Hauptmanom na področju vrhunskega športa, Rafkom Križmanom na področju športa za vse in podjetnikom Marjanom Batageljem na področju marketinga. Gabrovec je ob svoji kandidaturi predstavil dva izmed trojice, in sicer Iztoka Čopa na področju vrhunskega športa ter Janeza Sodržnika, ki je ta teden prestopil k Jankoviću, na področju športa za vse. Ljubljanski župan bo svoja imena skrival še vsaj šest dni. Sania Huskić Hočevar iz odseka za odnose z javnostmi kabineta župana nam je sporočila, da Zoran Janković načrtuje sklic tiskovne konference štiri dni pred volilno skupščino, se pravi v petek, 12. decembra.

»Seveda je teoretično mogoče, da bi se znašel tudi na listi Bogdana Gabrovca. Navsezadnje se bo nekaj kandidatov znašlo na vseh treh listah,« pravi Sodržnik. Na vprašanje, ali je razmišljal o odstopu s svojih funkcij, preden je prestopil v drugi tabor, je predsednik ŠZ Ljubljana odgovoril: »O takšnem koraku sem razmišljal na glas, vendar se glavni akterji o takšni nameri niso strinjali. Ni pa izključeno, da tega ne bom storil. Še pred volitvami? Morda, ali pa kasneje. Če bom ocenil, da so šle zadeve predaleč, se tega ne bom šel več,« pravi Sodržnik, ki je sklenil, da ga je Gabrovec pozitivno presenetil, ker je njegovo odločitev sprejel prijateljsko.

»Zoran Janković ni pritiskal name, naj prestopim na njegov breg. Res je, da sva se o tem pogovarjala ter da sem mu povedal, da sem dal besedo in roko Bogdanu Gabrovcu. Z njim bova gotovo sodelovala še vsaj deset dni,« pravi Iztok Čop. »Kar zadeva prestop Janeza Sodržnika, ga težko komentiram. Dejstvo je, da se lahko sam precej bolj osebno zavzemam za svoja stališča kot Janez. Lahko rečem, da smo v ekipi po njegovem odhodu morda še bolj zavihali rokave,« priznava Čop, ki pravi, da ne pričakuje kakšnih osebnih pritiskov, ker je njegova soproga Petra zaposlena na Mestni občini Ljubljana. »Verjamem besedam župana, ki večkrat poudarja pošteno igro. S Petro sva se doma pogovorila, preden sem se odločil za podporo Gabrovcu, ter se uskladila,« je sklenil najuspešnejši slovenski olimpijec.