»Niti sama nisem verjela, da bom v velikem finalu tudi v drsalnem sprintu. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, a v sprintu se lahko zgodi mnogo stvari,« je iz Lillehammerja zadovoljno sporočila Katja Višnar. S petim mestom je na uvodnem drsalnem sprintu tridnevne preizkušnje le potrdila sijajen začetek v Ruki. Na stadionu Birkebeiner so jo znova slavili kot prvakinjo »preostalega« sveta. Blejko so prehitele le Marit Bjoergen, Celine Brun - Lie, Heidi Weng in Maiken Caspersen Falla.

Skozi prolog se je med trideseterico uvrstilo kar trinajst Norvežank, Slovenke pa so bile ob Alenki Čebašek (9.) in Vesni Fabjan (24.) po številčnosti tik za peterico Fink in ob boku Švedinj, kar je 30-letnico le dodatno podžgalo. Če je lani še vsak izločilni tek trepetala za napredovanje, je tokrat do velikega finala šesterice in skupaj do dvajsete uvrstitve med deseterico pritekla suvereno.

Veličine kraljice Marit Bjoergen, ki je bila nepremagljiva od prologa do velikega finala in zlahka vpisala že 84. zmago v pokalu, ni ogrožala. Je pa lahko sledila kraljičinemu brezkompromisnemu brutalnemu ritmu tako v četrtfinalu kot v polfinalu, kar je bila formula za uspeh. Kot prva in enajsta s prologa sta vse izločilne teke tekli skupaj.

»Med teki sem si veliko lažje opomogla kot doslej in tudi to je del napredka. Tudi v velikem finalu nisem bila tako utrujena, da ne bi zmogla ritma, ki nam ga je vsilila Marit. Sem pa malo preveč gledala, kaj bo naredila Nemka Denise Herrmann in skupaj sva malo preveč zaostali. Ko pa sem Norvežanke začela loviti, je bilo prepozno,« je analizirala finalni tek, med katerim je posebej slišala slovensko navijanje družine Andreje Koblar, bivše odlične tekačice in biatlonke, ki z družino živi v Lillehammerju.

S tem uspehom se je Katja Višnar obdržala med elitno četverico v seštevku svetovnega pokala (Bjoergen, Johaug, Oestberg) in si izborila dobro izhodišče za nadaljevanje tridnevne preizkušnje. »O tem pa sploh ne razmišljam. Nimam velikih pričakovanj. Bolj se bom osredotočila na tek sam. Če sem se počutila zelo močno tudi v najbolj strm klanec, pa še ne tečem tehnično popolno. Ola (Hattestad, op. p.) mi je pred finalom svetoval, da moram bolje prenašati težišče na smučeh. To je napaka, ki jo že dolgo odpravljam, saj pomeni hitrost, vendar nanjo ob utrujenosti kar pozabim. Ne tečem še tehnično tako dobro, kot bi lahko. Prav na tehniko bom danes posebej pazila,« je zatrdila.

Nepredvidljivost drsalnega sprinta, ki ga je ob zmagi Paala Golberga (86. Boštjan Klavžar) znova z agresivnim tekom za diskvalifikacijo začinil zvezdnik Petter Northug, sta na svoji koži trpko izkusili tako Čebaškova (17. mesto) kot Fabjanova (24. mesto). Obe sta plačali davek v zadnjem spustu v ciljno ravnino. Čebaškova je kljub devetemu času prologa v zvezdniški četrtfinalni skupini slabo izkoristila zavetrje, zato je morala za korak priznati premoč olimpijski podprvakinji Ingvild Oestberg, Švedinji Idi Ingemarsdotter in mali superzvezdnici Therese Johaug - Duracell, medtem ko je ugnala švedsko tekaško kraljico Charlotte Kalla. »Še sama ne vem, zakaj v četrtfinalnih tekih vedno nekaj čaram. To me jezi, saj sem močna in tudi finiš sem imela dober,« se je jezila Alenka Čebašek, ki je tudi danes na starodobni petkilometrski drsalni razdalji sposobna uvrstitve med deseterico in tudi v nedeljo (10 km klasika) ostati v ospredju.

Ob tem, da Nika Razinger zaradi bolezni ni startala, najmlajša Lea Einfalt pa je 3tour začela s 73. časom in za Čebaškovo zaostaja ulovljivih 16 sekund, o neusmiljeni konkurenci pa so največ pokazale solze Justyne Kowalczyk, ki je tako kot najboljša sprinterka pretekle zime Američanka Kikkan Randall ostala zunaj trideseterice, pa je bil za Vesno Fabjan prvi od petih drsalnih sprintov ena od pomembnejših tekem zime. Po tekmi, ki je na Norveškem v središču pozornosti, bi se Norvežanki Celine Brun - Lie in Mari Eide morali bronasti olimpijki posebej zahvaliti, da sta se iz njenega zavetrja izstrelili do polfinala, Brun-Liejeva tudi do drugega mesta. »Verjetno bi se to kar spodobilo. A bolj kot način, kako sem obstala v četrtfinalu, me skrbi počutje. Če sem bila včeraj pri močeh in dobro razpoložena, sem se včeraj počutila utrujena in brez prave moči. To se mi že nekaj časa ponavlja. Niti počitek ne pomaga. Vzroka ne poznam, sumim pa malce cepljenje proti gripi. Do Davosa naslednji teden bom morala več počivati in upati na izboljšanje,« se z zdravjem znova ubada Vesna Fabjan.