Bojazen, da mesto drvi v finančni propad, so v mestu prvi glasno izrazili kulturniki zaradi neuradnih informacij o občutno sklestenih prihodkih. Dodatno je skrbi zaostrila novica, po kateri naj bi občina obrnila hrbet zaposlenim prek javnih del.

V Mariboru zmanjkuje denarja za vse občinske 'nadstandardne' programe, »ki na neki način dajejo skok življenja v Mariboru«, je uvodoma dejal Fištravec. Po predvidenih prihodkih se utegne zgoditi, da bodo iz proračuna izpadli vsi progami s področja kulture, šolstva, sociale. »Ni denarja za socialno kuhinjo, za materinski dom, za varno hišo, za letovanje otrok z zdravstvenimi indikacijami, za Glazerjeve nagrade, za Borštnikovo srečanje, za financiranje nevladnih organizacij. Ni denarja niti za javna dela. Dimenzija problema je velika.«

Varčevali bodo tudi pri toaletnem papirju

Potem ko se je dosedanji direktor mestne uprave Marko Žula »pospravil« na položaj direktorja javnega podjetja Nigrad, je njegove naloge prevzel vršilec dolžnosti Damjan Lah. Po njegovem prepričanju je skrajni čas, da občani izvedo brutalno resnico. »Občina je živela na način, ki ni imel realne podlage v finančnem toku,« je razkril. Prihodki so leta dolgo vseskozi presegali odhodke, ignoriral se je notranji nadzor pri izvajanju proračuna.

Številke za prihodnje leto so dramatične: občina ima za 79 milijonov evrov zakonsko obveznih odhodkov. Prihodkov načrtujejo 87 milijonov evrov, ti utegnejo biti za tri milijone nižji, če bo vlada, kot je napovedala, znižala povprečnino. K odhodkom je treba prišteti še to, da mora občina v prihodnjem letu poplačati kredite, težke štiri milijone evrov, in izplačati za 2,8 milijona evrov odškodnin iz naslova izgubljenih tožb (Veolia, Florina).

»Za občinske programe in naložbe ne ostane nič,« je opozoril Lah in dodal, da ima občina zelo malo manevrskega prostora za dodatno zadolževanje.

Leto 2015 bo boleče za občane mesta, ki ga pesti skoraj 20-odsotna brezposelnost. Obeta se jim dvig cen komunalnih storitev in morda ukinitev subvencioniranja cene vrtcev. Občina bo skušala z reorganizacijo mestne uprave znižati stroške za kar polovico. Varčevali bodo pri vsem; pri nakupu toaletnega papirja, računalnikov in avtomobilov.

»Prej teh problemov niso hoteli videti ali pa hote niso ukrepali,« je ugotovil Lah. S to izjavo je (ne)hote grajal tudi sedanjega župana, ki mesto vodi od aprila lani. Lah je svojo ugotovitev sicer potem omehčal z izjavo, da so se težave kopičile v letih 2011, 2012 in 2013. Vendar je tudi lani večino leta županoval Fištravec.

Ta je nesporno razmetaval javni denar. Naj spomnimo samo na plačilo povsem nepotrebnih elaboratov za coworking, občina je sklepala tudi podjemne pogodbe, zaradi česar si je že prislužila kazensko ovadbo. Mesto je za praznovanje 850-letnice prve omembe Maribora potrošilo 110.000 evrov. Za spodleteli najem Športnega centra Pohorje je zapravila 310.000 evrov. In še bi lahko naštevali kaj podobnega.

Smučanje ostaja prioriteta mesta

Zdaj si je Maribor nakopal še dodatne obveznosti s tem, ko je javno podjetje Marprom prevzelo žičnice na Pohorju. Če ne tudi kaj drugega bo morala občina plačati do 470.000 evrov subvencije za obratovanje Pohorske vzpenjače. Če bo Marprom z žičničarskim poslom ustvarjal izgubo, bo omenjena številka še višja. Vsem naštetim finančnim težavam navkljub je za županstvo smučanje na Pohorju še zmeraj prioriteta. »Če hočemo rešiti zimsko sezono, bomo morali ta denar najti,« je napovedal Lah.

Novih infrastrukturnih naložb ne bo, je še sporočil direktor, končali bodo zgolj tiste, za katere je denar v letošnjem proračunu. Velja spomniti, da je Fištravec v svojem predvolilnem programu obljubljal za kar 89 milijonov evrov komunalnih naložb v prihodnji štiriletki, za katere naj bi bil denar že zagotovljen. Obljubil je tudi uresničitev štirih naložb v kulturno infrastrukturo (umetnostno galerijo, knjižnico, KC Pekarna in v obnovo mestnega gradu).

Župan je ne nazadnje še razglabljal o tem, kako bi občina z desetmilijonskim posojilom odkupila Športni center Pohorje. Zdaj je jasno, da je mestna blagajna prazna in da je župan svojim občanom prodajal meglo. So ga Lahove ugotovitve presenetile? »Delno me je presenetila višina prihodkov, ki se objektivno zmanjšujejo,« se je izgovarjal Fištravec.