Če je zadnji dve leti to veljalo za vse nove modele avtomobilov, pa zdaj že dober mesec v državah Evropske unije tako ni mogoče kupiti nobenega novega avtomobila, ki ne bi imel vgrajenega elektronskega sistema stabilnosti – največ proizvajalcev ga označuje s kratico ESP, v pogosti uporabi pa so, odvisno od proizvajalca, tudi ESC, DSC, VSA, VSC... To je po obvezni uvedbi protiblokirnega zavornega sistema (ABS) za vse nove avtomobile, ki ima na evropskih tleh že kar dolgo brado in je v veljavi od leta 2007, drugi pomemben obvezen ukrep, ki bo rešil mnoga življenja, preprečil prenekatero nesrečo in poskrbel za manjše število težje poškodovanih.

Čeprav se še dandanes najdejo »pametnjakoviči«, ki trdijo, da je voznik v kritičnih situacijah sposoben odreagirati bolje kot sistem ABS, in menijo, da je nepotreben tudi ESP, dejstva seveda pišejo drugačno zgodbo. ESP, ki v trenutku, ko začne vozilo zanašati, prepreči izgubo vozniškega nadzora nad vozilom, bi namreč po izračunih evropske komisije, če bi ga imeli vsi avtomobili na evropskih cestah, vsako leto preprečil kar približno 4000 smrtnih žrtev in celo do 100.000 hujših poškodb, obnese pa se predvsem na spolzkih cestiščih, na katerih po podatkih različnih študij število nesreč zmanjša do 40 odstotkov. Obsežna študija ameriškega inštituta IIHS pa je pokazala, da ESP zmanjšuje možnosti vseh nesreč s smrtnimi žrtvami za 43 odstotkov, nesreč s smrtnimi žrtvami, v katerih je udeleženo eno vozilo, za 56, in nesreč s prevračanjem avtomobila, ki se končajo s smrtno žrtvijo, za 77 do 80 odstotkov.

Naslednji korak na področju varnosti avtomobilov se zdi precej logičen. Postopoma bo treba v obvezno opremo avtomobilov uvesti še več pripomočkov, ki jih je v sodobnih štirikolesnikih vse polno. Seveda pa ti niso poceni, zato bo z uvajanjem treba biti pazljiv, a po tej poti je enostavno treba iti. Če je povsem normalno in pričakovano, da se avtomobili med seboj cenovno razlikujejo in da je treba za dodatno udobje in pripomočke zanj pač doplačati, bi morali biti varnostni pripomočki, ki dokazano rešujejo življenja, dostopni v vseh.