Ideja, da bi lahko iz našega telesa preprosto sprali vse škodljive snovi, je neresnično natolcevanje, poudarja The Guardian. »Gre za psevdo-medicinski koncept, ki je bil ustvarjen za to, da vam lahko prodaja nove stvari.«

Profesor komplementarne medicine Edzard Ernst z Univerze Exeter v Veliki Britaniji pojasnjuje: »Obstajata dva načina razstrupljanja. Eden je kredibilen, drugi pa farsa.« Nadaljuje, da je edini način razstrupitve telesa možen s pomočjo zdravniške intervencije, izvajajo pa ga denimo v primeru nevarnih odvisnosti od drog.

»Drugi način pa so ustvarili podjetni posamezniki, ki pod pretvezo prodajajo razne preparate in tretmaje. S pomočjo teh naj bi očistili nakopičene škodljive snovi v naših telesih.«

Če bi se namreč strupi dejansko kopičili na način, da jih telo ne bi bilo zmožno izločiti, bi bili že mrtvi, ali pa potrebni takojšnje zdravniške pomoči. »Zdravo telo ima ledvice, jetra, kožo in celo pljuča, ki skrbijo za razstrupljanje, piše The Guardian. Zato ne obstaja poznan način, da bi lahko s čim nadomestili nekaj, kar že po naravi deluje dobro.«

Večina ponudnikov razstrupljanja predvsem govori o strupih oziroma toksinih, ki pa jih nihče bojda ne imenuje konkretno. Če bi jih, bi jih posledično lahko merili in zaključili ali neka metoda razstrupljanja dejansko deluje.

Leta 2009 je združenje britanskih znanstvenikov pozvalo 15 proizvajalcev in ponudnikov sredstev za razstrupljanje v lekarnah, naj podkrepijo svoje študije z dokazi, vendar tega niso dočakali. Police so sicer še vedno polne raznih izdelkov, ki skušajo kupca prepričati s kratico »detox« oziroma razstrupi.

Vsekakor pa lahko razstrupljanje razumemo nekoliko širše. Če denimo uživamo določena živila, ki pomagajo organom pri delovanju, gre tu za nekakšno obliko razstrupljanja. Brokoli na primer pomaga jetrom pri razkrojevanju snovi, saj vsebuje cianid. Prav tako zelje. Prav tako alkohol v zmernih količinah ohranja jetra v dobri formi za soočanje s škodljivimi encmi.

Prav tako ne gre podleči dietam, ki promovirajo določeno »super hrano«. Kot že rečeno, obstajajo koristna živila, vseeno pa je najbolj pomembno imeti uravnoteženo prehrano. Pravo »razstrupljanje« lahko dosežemo le, če živimo zdravo. Torej, ne kadimo, telovadimo in uživamo zdravo hrano, zaključuje The Guardian.