Težava je v tem, da je projekt Gorki s prilivi in obveznostmi dejansko dobil razmah v drugi polovici leta in računi zdaj pospešeno grozijo likvidnosti občine. Slednja se je letos zadolžila že za okoli osem milijonov, prihodnje leto se bo še za slabih devet milijonov evrov. Njen dolg pa je ob koncu leta 2013 znašal dobrih 15 milijonov evrov.

Proračun 2015 po hitrem postopku je v zgodovini Kranja rekorden in predvideva za 84 milijonov evrov izdatkov, kar je za 38 milijonov več od proračuna 2013. Zaradi projekta Gorki (vodovod, kanalizacija, čistilna naprava) je Kranj letos zabeležil deset milijonov evrov primanjkljaja, naslednje leto bo skupna številka 14 milijonov. Pokrili jo bodo iz ostanka na računu za letos in z omenjenim zadolževanjem. Pri oblikovanju proračuna pa še zdaj ne vedo, koliko sredstev jim bo namenila država (primerna poraba, dohodnina, finančna izravnava), čeprav bi ti podatki morali biti znani že oktobra. A ker se s proračunom zatika na državni ravni, so v zagati tudi v Kranju. Že zdaj pa kranjska oblast najavlja tudi pripravo rebalansa, ki bo obravnavan v prvi polovici prihodnjega leta, ko bo sploh dokončno znano, kaj iz nuje in na hitro sprejeti proračun dejansko pomeni za vse uporabnike. Prihodnje leto bodo za plačilo dolgov namenili 1,3 milijona evrov, za nekaj kreditov je dogovorjen moratorij.

Dejansko imata novi župan in njegova oblast pri ključnem aktu občine zvezane roke. Proračunski primež je pač posledica dejstva, da so projekt Gorki načrtovali dolga leta, a do zadnjih rokov niso vedeli, koliko bosta prispevala država oziroma EU, obenem pa so v časovni stiski sami urejali zadeve s prizadetimi krajani, ki so onemogočali izdajo različnih dovoljenj. Ko je projekt končno dobil zeleno luč, pa so zamujala državna sredstva. Mimogrede: naslednje leto ob projektu Gorki drugih naložb tako rekoč ne bo, za investicijsko vzdrževanje in obnove pa je predvidenih dobre tri milijone evrov – največ zopet za nadvoz pri avtocesti.

S sprejetjem proračuna za 2015 po hitrem postopku bo Kranj tako lahko normalno plačeval svoje obveznosti, se dodatno zadolžil, kot je bilo načrtovano, in projekt Gorki končal do konca leta, kot to zahteva evropska zakonodaja. Ostali porabniki proračunskih sredstev zaradi velike naložbe tako ne bodo ogroženi, dejansko pa se Kranju v mandatu sedanje oblasti vsaj na začetku obeta »primež Gorki«, ki bo še kako vplival na načrtovanje pridobitev na drugih področjih.