Določena stopnja varnosti za posebne storitve

"Razvoju naklonjeni internet pomeni, da je potrebna določena stopnja varnosti za posebne storitve," je Merklova povedala na konferenci v Berlinu. Takšne storitve se po njenem mnenju lahko razvijejo, ko je zagotovljen predvidljiv standard kakovosti interneta - tudi na račun prednostne obravnave.

Njeno stališče je v nasprotju z mnenjem ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je 10. novembra dejal, da ponudniki interneta ne bi smeli prilagajati kakovosti povezave različnim uporabnikom.

Določeni uporabniki z boljšim dostopom do interneta

Telekomunikacijska podjetja si prizadevajo, da bi lahko določenim uporabnikom zagotovila boljši dostop do interneta. Tako bi na primer lahko podjetje, ki ponuja filme, ob doplačilu zagotovilo boljšo sliko kot drugi ponudniki, ki sicer uporabljajo isto spletno povezavo.

Merklova je danes opozorila, da pri določenih storitvah - kot so vožnja avtomobila brez voznika ali teleoperacije - uporabnik potrebuje brezhibno povezavo.

Aktivisti so prepričani, da bi morali privilegirani dostop do interneta prepovedati. Hitrejša povezava za enega uporabnika namreč avtomatično pomeni počasnejšo povezavo za drugega. K nevtralnosti interneta je pozval tudi Evropski parlament.

"Nima smisla govoriti o nevtralnosti interneta, če zmogljivosti dejansko niso na voljo"

Kanclerka je sicer menila, da je bi morala biti prva prioriteta zagotoviti večjo razširjenost širokopasovnih povezav. "Nima smisla govoriti o nevtralnosti interneta, če zmogljivosti dejansko niso na voljo," je opozorila.

Merklova je pozvala tudi h krepitvi digitalnih podjetij in rahljanju pravil za start-upe. Osredotočanje na digitalno strategijo bi po njenem mnenju lahko pomagalo zmanjšati brezposelnost med mladimi in okrepiti počasno evropsko gospodarsko rast.

Tradicionalni ključni nemški gospodarski sektorji, kot sta avtomobilska in strojna industrija, ne bodo več obsežneje zaposlovali, je opozorila kanclerka. Boljša alternativa je rahljanje pravil, ki bi ustanovitev podjetja napravila manj tvegano, je še menila.