Čeprav se prihodnost fotonskih osebnih računalnikov zdi precej obetavna, pa je tehnologija, ki bi jih omogočala, v tem trenutku še v povojih, vendar na poti. Stanfordovi raziskovalci pod vodstvom Jelene Vučković so v znanstveni reviji Scientific Reportsobjavili članek, v katerem pojasnjujejo principe delovanja enega prvih korakov v smeri svetle prihodnosti. S pomočjo silicijevih trakov so namreč uspeli razviti optično povezavo, ki bi lahko služila kot osnovni gradnik novega vezja. Ta bi namesto žic deloval s pomočjo svetlobe.

»Svetloba lahko prenaša več podatkov kot žice,« pojasnjuje Vučkovićeva. »Prav tako prenašanje fotonov ne zahteva toliko energije kot elektronov.«

Optična povezava deluje po zaslugi izredno majhnega kosa silicija z jetkanim vzorcem, ki na prvi pogled še najbolj spominja na črtno kodo. Ko svetlobni žarek doseže vzorec, pride do učinka, ki nam je sicer znan z optične prizme, in razdeli žarka različnih valovnih dolžin oziroma barv, kot se kažeta za nas, ter ju pri pravem kotu pošlje v levo in desno stran. Žarek tako dobi podobo črke T in prav zaradi te oblike bi lahko iz žarka ustvarili vezje.

Pot do hitrejših in bolj varčnih naprav, ki bi lahko bile še manjše in tanjše ter bi dalj časa zdržale brez polnjenja kot današnje, je torej še dolga, a zamisli in prve rešitve so že na poti, kar je vsekakor dobra novica. Tudi z ekološkega vidika, saj bo množično širjenje sodobnih tehnoloških naprav v predele sveta, ki še niso imel priložnosti uživati v prednostih, ki jih prinašajo za zdravstvo, izobraževanje in še mnoga druga področja, ob seštevku z že obstoječo potrošnjo z vse večjimi energetskimi potrebami sveta še bolj obremenil ekološko ravnovesje, na katerega smo prilagojeni in zato v veliki meri odvisni za preživetje.