V dokumentarcu sta kot glavni priči predstavljena tekačica na 800 metrov Julia Stepanova, ki ima prav zaradi jemanja prepovedanih poživil prepoved nastopanja do januarja, in njen mož Vitalij Stepanov, ki je med letoma 2008 in 2011 delal za rusko protidopinško agencijo RUSADA.

»Moraš jemati prepovedana poživila. Tako pač je v Rusiji. Funkcionarji in trenerji ti dajo jasno vedeti, da lahko z naravnim talentom prideš le do določene ravni. Če želiš osvajati medalje, rabiš pomoč in ta pomoč je v obliki dopinga,« v dokumentarcu trdi Stepanov, čemur pritrjuje tudi njegova soproga. »Če je atlet zasačen pri jemanju prepovedanih poživil, ga sistem izloči, trenerji pa izberejo novega tekmovalca.«

Na prepovedanih poživilih 99 odstotkov ruskih atletov?

Kot piše spletni novičarski portal The Local, ki povzema vsebino dokumentarnega filma, je v Rusiji splošna praksa, da atleti na tekmovanjih nastopajo pod lažnim imenom, s čimer se izognejo dopinškim pregledom, medtem ko se večjih tekmovanj udeležijo zgolj tisti, ki še niso padli na dopinških testih.

Stepanova šokantne trditve podkrepi tudi z naskrivaj posnetimi videi, ki prikazujejo, kako ji številni ruski športni funkcionarji, vključno z glavnim atletskim trenerjem ruske reprezentance Aleksejem Melnikovim, ponujajo anabolične steroide. »Večina atletov jemlje prepovedana poživila, okoli 99 odstotkov. Dobiš lahko vse. Poživila, ki jih je težje zaznati, so dražja,« v enem izmed na skrivaj posnetih videov razlaga 25-letna ruska metalka diska Jevgenija Pečerina.

Vitalij Stepanov obenem tudi trdi, da dopinška testiranja pri ruski protidopinški agenciji potekajo pod strogim nadzorom številnih vladnih agencij in dodaja, da v primeru dopinških kršitev kaznujejo zgolj manj znane atlete, pozitivne teste uspešnih oziroma obetavnih tekmovalcev pa označijo za napačne in jih ne prijavijo.

Dopingirana tudi olimpijska prvakinja?

Med atleti, ki so menda jemali prepovedana poživila, vendar so to pri ruski atletski zvezi prikrili, v dokumentarcu omenjajo londonsko olimpijsko prvakinjo na 800 metrov Marijo Savinovo.

Video, posnet na mobilni telefon jeseni letos, namreč prikazuje Savinovo, ki pravi: »Le kako naj drugače žanjemo uspehe? To je naš sistem. Na srečo moj trener sodeluje z Aleksejem Melnikovim, ki pomaga prikriti teste. Dovolijo mu, da spremeni datume na vzorcih.«

Ob visokem plačilu pristojni zamižijo na eno oko

In čeprav generalni direktor ruske protidopinške agencije Nikita Kamaev težke obtožbe v dokumentarnem filmu ostro zanika, ga na laž postavlja tudi pričanje maratonke Lilije Šobukove. Sedemintridesetletnici, ki ima zaradi dopinških kršitev prepoved tekmovanja, so jemanje prepovedanih poživil pri IAAF dokazali že med letoma 2009 in 2011, a je kljub temu nastopila na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Rusinja zatrjuje, da je takrat plačala znesek v višini 450 tisoč evrov, glavni trener Melnikov pa je nato poskrbel, da so pristojni zamižali na eno oko.

»Izročili smo denar, nato pa so nam zagotovili, da bo vse v redu,« je povedala Šobukova in dodaja, da poseduje dokumente, s katerimi lahko dokaže, da je bil predsednik ruske atletske zveze in tajnik pri IAAF Balakničev seznanjen z dogajanjem.

Generalni direktor Svetovne protidopinške agencije (WADA) David Howman je izsledke v dokumentarcu opisal kot šokantne, ob tem pa pristavil: »Kar moramo storiti sedaj, je, da se neustrašno spopademo s temi stvarmi, hkrati pa moramo zagotoviti, da tiste, ki so že bili neustrašni, zaščitimo.«