»To je biatlon v pravi različici. Na dvajsetki te vsaka zgrešena tarča kaznuje za minuto in to poveča psihološki učinek. In na koncu se mi je pač zgodilo, da sem zgrešil dve. Nimam se kaj pritoževati. To ni katastrofa. Le pozitivno moram razmišljati naprej,« je Klemen Bauer (22. mesto) v svojem značilnem slogu pozitivnega pristopa razmišljal po uvodni tekmi sezone svetovnega pokala na 20 kilometrov v Oestersundu, kjer skupaj z Jakovom Fakom (24. mesto) še nista vriskala od navdušenja.

Ciljni prostor pionirske razdalje sta zapuščala z mešanimi občutki. Oba sta pokazala kar nekaj izrazito pozitivnih in negativnih podrobnosti, na podlagi katerih bosta po tako želeni prvi primerjavi gradila nadaljevanje že v soboto na desetkilometrskem sprintu. Udaren je podatek, da je bil Fak celo tretji najhitrejši v smučini, kar je najboljše sporočilo, da je nared za velike tekme. Sicer je v smučino zadrsal dokaj previdno, saj je že v prvih dveh kilometrih pridelal skoraj 25 sekund zaostanka za najhitrejšim tekačem dneva Johannesom Boejem, a mladi Norvežan je bil na koncu hitrejši za (le) 45 sekund. Vmes se je po analizi tekaškega časa vrinil le skoraj 41-letni Ole Einar Bjoerndalen.

Fak je bil denimo hitrejši tudi od junaka večera Emila Hegleja Svendsena, ki je nemalokrat slovel kot najhitrejši v smučini. In tudi od Šveda Frederika Lindstroema, zmagovalca skupne slovensko-švedske pregledne tekme v Idreju. Pripravljenost se torej še dviga in vrhunska tekaška pripravljenost je najboljša spodbuda, saj se na tem gradi celotna sezona.

Bauer je dosegel 17. tekaški čas (+1:45) in je s tem zelo blizu elitni deseterici, ki jo seveda prikroji streljanje. »Imel sem tudi nekaj taktično srečnih okoliščin, da sem tekel skupaj z Bjoerndalnom, s katerim sva se ujela s krogom zamika. Tako je bilo lažje za ritem, imel sem primerjavo in ob vetru se je poznalo še nekaj zavetrja. Na koncu sem stopnjeval, mogoče mi je malce pobralo moči, a načeloma sem zadovoljen. Ja, razen zadnjih dveh zgrešenih tarč,« Bauerju ni šla iz glave bridka napaka dneva. Sicer je bil na strelišču za odtenek natančnejši od Faka, a bridko spoznanje je bilo pač štiri oziroma pet zgrešenih tarč. Vsaka za minuto pribitka. Streznitev po obetavnejšem začetku za oba je bilo streljanje stoje s tremi mimo. Razlogi? Zelo zgovorna za Faka je statistika, da je vse velike uspehe dosegel pri naravni svetlobi, ne pa na večernih tekmah pod reflektorji, kakršne so v Oestersundu, kjer se ob morebitni odpovedi Hochfilzna obeta še teden tekem več.

Streljanje je po svoje krojilo tudi vetrovno vreme (Fak se je kar precej dodatno zamudil), tako da s te plati ostaja nekaj izgovora na razmere. To je priznal tudi junak večera. »Streljanje v vetru je bilo dokaj zapleteno, vendar sem imel s pogoji srečo,« se je smejalo Emilu Hegleju Svendsnu, ki mu je po mnenju poznavalcev z ničlo uspela ena najboljših biatlonskih predstav, čeprav je vpisal že 37. zmago v svetovnem pokalu. 29-letniku iz Trondheima, ki sicer slovi kot eden najbolj natančnih strelcev (v pretekli sezoni 89-odstotna strelska natančnost), so v preteklih sezonah norveški novinarji našteli celo več kot tisoč zaporedni dni, ko mu na tekmah ni uspelo zadeti vseh tarč. Tokrat jih je 20 hladnokrvno zadel v vetru. Super Svendsen mu pravijo.

Rekordni niz dveh let in pol zmag v eni disciplini, kakršnega ni imel noben biatlonec v zgodovini svetovnega pokala, se je končal za Martina Fourcada. Od 6. marca 2012, ko je Jakov Fak slavil na dvajsetki svetovnega prvenstva v Ruhpoldingu, je francoski Katalonec slavil na vseh petih tekmah na tej starodobni razdalji zapored, med drugim tudi na svetovnem prvenstvu na Češkem in olimpijskih igrah v Sočiju. Mimogrede, vmesno manjkajočo je dobil Svendsen.

Včeraj je, za branilca treh kristalnih globusov zapored se zdi skoraj neverjetno, končal daleč zadaj, na 81. mestu s šestimi zgrešenimi tarčami (in še daleč pred 98. Lenartom Oblakom), čeprav je še v nedeljo mešano francosko štafeto popeljal do zmage. Biatlon je loterija torej tudi za velike. Ruleta danes (17:15) čaka tudi dekleta s Tejo Gregorin, Andrejo Mali in Anjo Eržen. »Na treningih strelsko niham, a imam več poguma in streljam hitreje kot lani. Upam, da se na tekmi ne bom ustrašila,« pred prvo tekmo razmišlja Anja Eržen, ki se lahko nadeja prelomne uvrstitve s točkami.