Na letošnjem natečaju, ki preverja dostopnost javnega prostora osebam z oviranostmi in ga razpisuje Evropska komisija, je sodelovalo več kot 60 evropskih mest. Zlato priznanje je prejelo mesto Boras (Švedska), srebrno Helsinki (Finska), bronasto pa Ljubljana.

Na občini ob tem poudarjajo, da je zagotavljanje dostopnosti osebam z oviranostmi že vrsto let ena od njihovih prioritetnih in stalnih aktivnosti. Kot pojasnjujejo, so omenjene aktivnosti vpete v vsa področja delovanja, še posebej v področja urejanja prostora, razvoja prometne infrastrukture, zagotavljanja javnih prevozov ter družbenih dejavnosti, kot so izobraževanje, kultura, šport, socialno varstvo in zdravje.

Access City Award je iniciativa Evropske komisije, s katero želijo spodbuditi uresničevanje temeljnih ciljev evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010-2020. Njen namen je izpostaviti in nagraditi mesta z več kot 50.000 prebivalci, ki sistematično načrtujejo in izvajajo ukrepe za izboljšanje dostopnosti urbanega okolja osebam z oviranostmi.

Do zdaj je v štirih natečajih sodelovalo 171 mest. Leta 2010 je zmagalo špansko mesto Avila, sledili so avstrijski Salzburg, nemški Berlin in švedski Göteborg.

Med letošnjimi finalisti so bili še Arona (Španija), Budimpešta (Madžarska), Logrono (Španija) in Luksemburg (Luksemburg).