Andraž Vehovar, eden od treh kandidatov za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, je dva tedna pred volilno skupščino razkril svoje karte. Včeraj se je v prostorih Atletske zveze Slovenije predstavil z najožjo ekipo. Pogledi so bili pet pred dvanajsto zelo resni, tudi v naslednjih 100 minutah je bilo vzdušje nespremenjeno. Vtis predstavitve najožjih podpornikov predsedniškega kandidata je bil zelo dober. Nekdanji vrhunski športnik je vnovič pokazal, da ga zanima zgolj končna zmaga. Srebrni kajakaš z OI leta 1996 v Atlanti verjame, da jo bo dosegel v drugem krogu glasovanja. Hkrati poudarja, da nima nihče izmed trojice kandidatov nobene realne podlage, da napoveduje gladko zmago že v prvem krogu.

»Ponosen sem na svojo najožjo ekipo. Zbral sem ljudi, katerih pogledi sežejo dlje od mojega vidnega spektra,« je uvodoma dejal Andraž Vehovar. Na mestu vrhunskega športa bo v primeru njegove zmage na volitvah položaj podpredsednika prevzel nekdanji vrhunski športnik Andrej Hauptman, edini Slovenec s kolajno na kolesarskih SP. Na mestu drugega podpredsednika bi sedel Rafko Križman, v obstoječi strukturi OKS predsednik odbora športa za vse ter posledično njen podpredsednik. Tretji stolček, za katerega se predsednik lahko odloči po svoji vesti, bi pripadel Marjanu Batagelju, latniku podjetja Batagel & Co., predsedniku upravnega odbora Postojnske jame ter predsedniku Slovenskega kluba podjetnikov.

»Vesel sem, da sem del takšne ekipe, ter ponosen, da me je izbral tako vrhunski športnik, kot je bil Andraž Vehovar. Kot nekdanji športnik, trener in menedžer se dobro zavedam, kaj potrebuje športnik za dosego dobrega rezultata. Verjamem, da bi s svojimi izkušnjami lahko pripomogel k rezultatsko uspešni prihodnosti slovenskega športa,« pravi Andrej Hauptman, ki je krutost športne poti okusil na njenem koncu. Športno pot je namreč končal po tem, ko je skoraj leto dni preležal v ljubljanskem UKC.

»Verjamem, da imam dovolj izkušenj na lokalnem nivoju. V olimpijskem komiteju delujem kot podpredsednik, v preteklosti pa sem bil tudi direktor javnega zavoda. Moje športno prepričanje izhaja iz dejstva, da je klub osnovna celica športa. Da lahko posamezen klub deluje, potrebuje sredstva. Zato sistem, kakršen je, da usodo klubov krojijo župani in občinski sveti, ki športa večkrat ne podpirajo in ne poznajo, ni dober. Poleg tega me tudi moti dejstvo, da klubi večji del svojih sredstev namenjajo visokim najemninam, da sploh lahko trenirajo,« pravi Rafko Križman. Vehovar pravi, da se je zanj odločil najlažje, saj oba dojemata šport na enak način, hkrati pa se vsak trenutek zavedata, da je osnovni generator športa zgolj športnik.

Marjan Batagelj je uvodoma dejal, da je šele drugič v življenju sprejel izziv, čeprav so ga v preteklosti k sodelovanju vabili številni ljudje. Prvič je popustil pri povabilu v klub podjetnikov, drugič pa je sprejel Vehovarjevo povabilo. »Šport me je v življenju discipliniral. Bil sem deležen športne vzgoje v ključnih letih, disciplino pa sem kasneje prenesel v podjetništvo. Verjamem, da lahko s svojim znanjem veliko pripomorem na področju športnega marketinga,« pravi Marjan Batagelj, ki je v nadaljevanju zaupal še enega svojih pogledov na svet: »Ko prejemam na mizo prošnje o zaposlitvi, venomer pregledam hobije posameznika. Če vidim, da se iskalec zaposlitve ukvarja s športom, se znajde na prednostni listi. Takšni ljudje so v življenju precej bolj energični, res redko kdaj odsotni zaradi bolniškega dopusta. In s takšnimi ljudmi je večji užitek delati.« Batagelj je z nekaterimi primeri izpostavil, da ima država veliko rezerv na področju vlaganja v šport prek Slovenske turistične organizacije, ki jo zaradi svoje preteklosti dobro pozna.

Vehovar je bil edini izmed treh predsedniških kandidatov, ki se je prijavil tudi za funkciji podpredsednika in člana izvršilnega odbora OKS. Dejal je, da je šlo pri prijavi za lapsus Kajakaške zveze Slovenije, saj ga zanima izključno predsedniška funkcija. »Res je, da je v Evropi trend, da na visoka mesta prihajajo nekdanji vrhunski športniki. Moje mnenje je, da si lahko nekdo pridobi izkušnje v športu le pod pogojem, da se z njim ukvarja od malih nog. Ukvarjanje s športom nauči posameznika prevzemati odgovornost. In ta zaklad je neprecenljiv. Menim, da je dobro, da visoke športno-politične funkcije prevzemajo nekdanji športniki, ni pa to nujen pogoj za uspešnost opravljanja funkcije,« je bil odkrit Vehovar, ki zagovarja obstoječi statut OKS-ZŠZ, da so volitve tajne. Pravi, da se le lahko delegati le na takšen način odločijo po svoji vesti.

Veliko vprašanj je bil včeraj deležen Vehovar. Prav na vsa je odgovoril odločno in neposredno. Več kot ura in pol druženja na okrogli mizi, ki sta jo pred Vehovarjem v prostorih AZS že zasedla Bogdan Gabrovec in Zoran Janković, je minila zelo hitro. Nekdanji kajakaš je bil kritičen do svojih dveh protikandidatov, ki se hvalita, kdo koga pozna in koga lahko pokliče. »Najpomembnejša so znanstva znotraj Mednarodnega olimpijskega komiteja. Tam je še veliko denarja, ki ga je mogoče pridobiti. Verjamem, da imam v športnih mednarodnih krogih dovolj poznanstev,« odgovarja Vehovar. Kandidat za predsednika OKS pravi, da je tri mesece izjemno aktiven pri lobiranju za predsedniške glasove. Ne skriva, da je imel Gabrovec, ki se je prvi odločil za kandidaturo, veliko prednost. Hkrati poudarja, da se je Janković prepozno pognal v boj, da bi se lahko usedel na najpomembnejšo športno-politično funkcijo v državi. »Če lahko odgovorim namesto Andreja Hauptmana. Tina Maze po mojem prepričanju in videnju športa ni upravičena do zaposlitve v javni upravi. Menim, da bi morali biti zaposleni zgolj tisti športniki, ki pomoč dejansko potrebujejo. Zavedam se, da je reklama za državo, ko Tina Maze v policijski opremi usmerja otroke čez cesto. Hkrati pa menim, da zasluži dovolj, da takšne pomoči države ne potrebuje,« je bil eden od odgovorov Vehovarjeve neposrednosti, s katero želi 16. decembra postati prvi mož OKS-ZŠZ.