Na Trgu republike v središču Ljubljane bodo danes začeli postavljati ledeno igrišče. Rekreativni drsalci ga bodo lahko uporabljali dva meseca in ob tem doživeli raznolik spremljevalni program. Kot smo že napovedovali, bodo prizorišče za nekaj dni zasedli tudi hokejisti Olimpije in prvi paket tekem odigrali od 14. do 18. decembra (nasprotniki Alba, KAC in Jesenice). Na prenovljeni trg se bodo slovenski prvaki zagotovo vrnili ob koncu januarja proti Salzburgu, morda pa tudi tik pred silvestrovim proti Bolzanu, ko bo Ljubljana praznovala vrhunec decembrskih večerov.

Olimpija bo tako že tretjo zimo zapored priredila IceFest, ki je bil na dosedanjih prizoriščih na stadionu za Bežigradom in v dvorani Zetra v Sarajevu vedno dobro obiskan. Prirejanje dogodkov na atraktivnih lokacijah je v zadnjem času tudi najmočnejši adut tivolskega kluba pri krepitvi ugleda v EBEL, kjer je vodstvo tekmovanja natančno seznanjeno s finančnimi težavami edinega slovenskega predstavnika v tej ligi. »Z IceFestom si pomagamo pri preživetju,« je priznal dolgoletni direktor kluba Matjaž Sekelj. Spomnil je, da v državah članicah EBEL nikjer ni mogoče igrati hokeja pred stavbo parlamenta kot ravno v Ljubljani, kar je bil tudi eden od tehtnih argumentov Olimpije pri predstavitvi projekta na vrhu lige.

V letošnji sezoni bosta zimsko klasiko v EBEL v začetku januarja na nogometnem stadionu odigrala le še KAC in Beljak, kar je bila pobuda znanega hokejskega menedžerja Oliverja Pillonija, ki se je poleti vrnil v Celovec. S tekmo na prostem se je v nekem obdobju spogledoval tudi Linz, vendar ideje nikdar ni uresničil. »Zakaj tovrstni dogodki niso tako priljubljeni v Avstriji? Za nas je pomembno, da ustvarimo presežek, da ponudimo nekaj novega, medtem ko se kakšnemu drugemu klubu morda ne bi obrestovalo niti to, da bi šel v kampanjo z nečim podobnim,« je rekel predsednik Olimpije Marko Popovič, ki je od ustoličenja na čelo kluba zelo vpet pri prizadevanjih za ureditev tivolskih razmer.

V Olimpiji pravijo, da osrednji namen organizacije IceFesta ni ustvarjanje dobička, kljub temu pa so dodatno zasolili cene vstopnic, ki se v redni prodaji gibljejo med 16 in 20 evri (možen je tudi nakup paketov), v predprodaji pa velja popust od 10 do 30 odstotkov. Na tribunah bo prostora za 4500 obiskovalcev, od tega bo le dobrih tisoč sedežev. Kot so izračunali v klubu, bodo za celoten projekt odšteli okoli 200.000 evrov, kar je približno enak strošek kot pred skoraj dvema letoma, ko so priredili tri tekme na stadionu za Bežigradom. Posebnost dogajanja na Trgu republike bo energijsko učinkovito drsališče z okoljevarstvenim certifikatom. Ledeno ploskev bodo pripravili s pomočjo aluminijastih cevi in ne na gumijasti podlagi, kot je praksa marsikje drugod. Podobna drsališča bodo pozimi imeli tudi v širši balkanski regiji, na primer v Splitu, Beogradu, Sarajevu...

Izvedbo ljubljanskega IceFesta še posebej podpira arhitekt prenovljenega Trga republike Gregor Rihar, prvi pogovori med občino in hokejskim klubom pa so stekli že med poletjem. Organizatorjem bi lahko preglavice povzročile le obilnejše padavine, še posebej dež. V tem primeru bi tekme prestavili, vendar bodo o tem podrobneje razmišljali šele ob zanesljivejši vremenski napovedi. Po tekmah z Albo in KAC se bodo Ljubljančani v sklopu državnega prvenstva pomerili še z Jeseničani, kar bo od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja njihov prvi medsebojni dvoboj pod zvezdami. Ljubljančani bodo omenjeni obračun domače lige prvič v tej zimi odigrali v popolni postavi, zato bodo v še izrazitejši vlogi favorita. Trener Fabian Dahlem se sicer ne strinja povsem, da bo morala Olimpija zaradi posebnosti dogodka tudi proti Jesenicam nastopati s prvo ekipo, saj jo bo že naslednji dan čakalo gostovanje na Dunaju, vendar so pri končni odločitvi prevladovali višji klubski interesi. In še to – nič presenetljivega ne bo, če se bo tivolski kolektiv v naslednjih dneh okrepil s kakšnim novim slovenskim hokejistom.