V organizaciji ministrstva za kulturo dan odprtih vrat slovenske kulture poteka že od leta 2000, sčasoma pa se je preimenoval v Ta veseli dan kulture in prerasel v množično kulturno prireditev, ki razstave, predstave, koncerte, predavanja, delavnice in druge zanimive dogodke ponuja povsem brezplačno. Kot so zapisali na ministrstvu, so se na pobudo tudi letos kulturne ustanove odzvale v velikem številu, saj bodo na različnih koncih Slovenije skupno ponudile več kot 350 dogodkov. Kot vselej bo najbolj pestro v Ljubljani in Mariboru.

Dialog kulture z invalidi

Če je kar nekaj muzejev in galerij, ki ob Tem veselem dnevu kulture večinoma omogočajo prost vstop, lansko praznovanje Prešernovega rojstnega dne izkoristilo za odprtje različnih razstav, pa v letošnjem letu dajejo poudarek veččutnim vodstvom. Tako bi radi umetnost približali tudi ranljivim skupinam, saj je 3. december tudi mednarodni dan oseb z invalidnostjo. Skozi projekt Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam, katerega vodja je Slovenski etnografski muzej, sodelujejo pa še Muzej novejše zgodovine Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski gledališki inštitut, Narodni muzej Slovenije, Tehniški muzej Slovenije in Narodna galerija, bo spodbujen pozitiven dialog kulture z invalidnimi osebami.

V vseh omenjenih muzejih in galerijah bodo dosegljivi čisto sveža tipna zgibanka in številni dogodki, pripravljeni za to priložnost. V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi se bo denimo ob razstavi Mumija in krokodil mogoče poigrati s tipnim spominom in se učiti brajice ob tipnem katalogu, v Muzeju novejše zgodovine Slovenije bosta potekala veččutno vodenje po razstavi Take vojne si nismo predstavljali in vodstvo v znakovnem jeziku po stalni razstavi Slovenci v XX. stoletju, Narodna galerija pa bo prvič predstavila tipno sliko Luiza Pesjakova Mihaela Stroja, prilagojeno za slepe in slabovidne obiskovalce. Veččutno vodstvo pripravlja tudi ekipa zavoda Ustvarjalna pisarna SOdelujem, in sicer po razstavi Emona: mesto v imperiju, ki je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Seveda je na vsem naštetem dogajanju dobrodošel vsakdo in ne zgolj invalidne osebe.

V gradove ali kobilarno

Ne gre pa izpustiti tudi številnih drugih dogodkov. Kar nekaj brezplačnih uprizoritev ponujajo nekatera največja gledališča (ponekod si je treba vnaprej zagotoviti brezplačno vstopnico). Na odrskih deskah bo marsikje potešena tudi otroška domišljija. Brez denarnice bo mogoče vstopiti v posamezne kinodvorane, pestro dogajanje pa pripravljajo tudi v določenih knjižnicah, in sicer od predavanj, koncertov pa do odprtij razstav in projekcij filmov, medtem ko bodo v Mestni knjižnici Ljubljana začeli projekt Mesto bere 2014–2015.

Na Ta veseli dan kulture se lahko podate tudi nekoliko nevsakdanjim dogodivščinam naproti. Ponekod so v ponudbi vodeni ogledi gradov, kot denimo Ljubljanskega gradu ali Starega gradu v Celju, Viba film vabi na ogled filmskega studia in filmske opreme, v Lipici pripravljajo organizirana vodenja po kobilarni, Hiša otrok in umetnosti pa bo najmlajšim pripravila detektivsko uganko, ki bo razrešena med pohodno predstavo Prešerna pot. sk