Družba Bežigrajski športni park (BŠP), ki si želi prenoviti Plečnikov stadion za Bežigradom in hkrati tam zgraditi še poslovne prostore in stolpnico, je še v drugo dobila košarico Agencije za okolje. Ta je BŠP zavrnila izdajo okoljevarstvenega soglasja, ki je pogoj, da družba v last Joca Pečečnika, pridobi gradbeno dovoljenje za prenovo. Velja omeniti, maja 2012 je Agencija za okolje BŠP izdala omenjeno soglasje, a je po pritožbi predstavnikov Fondovih hiš svojo odločitev aprila lani spremenila, sedaj pa pri njej očitno vztraja.

Na Agenciji za okolje so na kratko pojasnili, da so vlogo BŠP zavrnili, ker projekt »ni skladen s predpisi o varstvu okolja«. Povedali so, da bi hrup v času gradnje na območju sosednjih Fondovih hiš presegel dovoljene vrednosti.

Pričakovali so, da bodo preglasni

Vodja projekta prenove Maja Štefula včeraj ni mogla natančneje komentirati odločbe Agencije za okolje, ker je ni še dobro preučila. Kaj zavrnitev Agencije za okolje pomeni za projekt za Bežigradom, pa za zdaj še ni jasno. Lastniki BŠP (Mestna občina Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije in Pečečnikova družba GSA), bodo o prihodnosti projekta razpravljali na seji 22. decembra, je povedala Štefula in dodala, da bodo v naslednjih dneh razmislili, ali bi se ponovno pritožili na odločbo Agencije za okolje.

O težavah BŠP zaradi stroge stopnje varstva pred hrupom smo poročali že lani. Pečečnikova družba je namreč Mestni občini Ljubljana predlagala spremembo stopnje varstva pred hrupom na območju Fondovih blokov, ki mejijo na stadion. A občina tega predloga ni upoštevala, čeprav soseska leži ob eni najbolj hrupnih cest v prestolnici - Dunajski cesti. Spomnimo, Pečečnik je želel, da bi prostorski načrt za območje Fondovih hiš določil 3. in ne trenutno veljavno strožjo 2. stopnjo varovanja pred hrupom, toda pripravljavci prostorskega načrta so presodili, da je za to stanovanjsko območje primerna 2. stopnja.

»Upamo, da to sedaj pomeni začetek česa novega«

Skupina stanovalcev Fondovih hiš, ki že od vsega začetka nasprotujejo načrtu prenove stadiona, kakršnega je pripravila Pečečnikova družba, so takšno odločitev Agencije za okolje pričakovali, saj so po njihovih informacijah že izračuni BŠP pokazali, da bodo presegli dovoljeno stopnjo hrupa. »Upamo, da to sedaj pomeni začetek česa novega. Naj se stadion vrne v uporabo prebivalcem, tako kot je bilo do leta 2007,« je povedala predstavnica Karmen Stariha. Stadion naj bo ponovno rekreativni tip parka odprtega tipa, tako da ga bodo Ljubljančani, učenci, vrtčevski otroci lahko prosto uporabljali.

»Objekte naj usposobijo, restavrirajo in naj jih vključijo v Unescov seznam kulturne dediščine, iz katerega je Plečnikov stadion izpadel predvsem zaradi svojega trenutnega stanja,« je nadaljevala Stariha. K temu predlogu Fondovci prilagajo še idejo, da bi stadionu dali druge namembnosti. »V objektih bi lahko uredili mednarodni center za Plečnikovo dediščino, lahko bi bil center športne arhitekture. Ker je pri stadionu dovolj parkirišč, bi ga lahko uporabljali kot izhodišče za obiskovanje ostalih Plečnikovih del po Ljubljani.«

BŠP želijo dati še eno leto

Na Mestni občini Ljubljana, ki je prav tako solastnica BŠP, smo želeli preveriti, kako gledajo na zavrnitev izdaje okoljevarstvenega soglasja in predvsem, če je po njihovem mnenju projekt prenove sedaj morebiti ogrožen. Toda ker niso bili še seznanjeni z odločbo Agencije za okolje, niso želeli dajati komentarjev.

Ob tem velja omeniti, da bodo ljubljanski mestni svetniki ravno na ponedeljkovi redni seji odločali o ponovnem podaljšanju družbene pogodbe. Z morebitno podporo temu predlogu bodo svetniki omogočili, da družba BŠP kljub neizpolnjeni zavezi o prenovi stadiona posluje še eno koledarsko leto. V obrazložitvi tega predloga je oddelek za šport zapisal, da z veliko gotovostjo lahko trdijo, da bo družba v tem dodatnem letu pridobila gradbeno dovoljenje. Občina je ta predlog pripravila ravno 27. novembra, ko je Agencija za okolje izdala svojo odločbo o zavrnitvi.