Obisk Prešernove rojstne hiše namreč iz leta v leto upada. Hišo upravlja Zavod za kulturo in turizem Žirovnica, ki proda okoli 16.000 vstopnic na leto, a veliko večino obiskovalcev predstavljajo šolske skupine, medtem ko je drugih zgolj kakih tisoč na leto. Letošnje praznovanje so sicer začeli v soboto, ko so zagnali projekt Literarni triatlon Slovenska pisateljska pot in prek prispevkov osnovnošolcev združili Prešernovo Vrbo, Trubarjeve Velike Lašče in Cankarjevo Vrhniko. Danes bo v Vrbi na ogled tudi nova razstava ilustracij Vrbljanke Andrejke Čufar, ki je v posebni tehniki risanja z vinom (vinorel) poskrbela za ilustracije prevodov Zdravljice. Knjižico s 26 prevodi in ilustracijami ob njih je žirovniški zavod sicer izdal letos, razstava ilustratorke pa naj bi bila stalna v Prešernovi hiši. Kljub trudu upravljalcev hiše pa obisk vsako leto upade za kakih pet odstotkov. Enega od razlogov za to vidi direktorica zavoda Maja Zupan tudi v večnih težavah z najbližjim sosedom Janezom Arkom, o čemer je bilo prelitega že ogromno črnila.

Kot smo že večkrat pisali, je Arko lastnik kmetije in hiše ob Prešernovi hiši, od katere vodi pot do bližnje cerkvice sv. Marka prav po njegovem dvorišču. Arko, boreč se za svoje lastninske pravice, preganja obiskovalce, zmerja in grozi. Da bi stanje uredili, se je že pred časom vmešalo tudi kulturno ministrstvo, Arku in njegovi partnerici Tatjani Pangerc je celo ponudilo odkup posesti, a je bilo ponujenih 400 tisočakov očitno premalo, menda jih je Arko zahteval petkrat toliko.

Tudi občina si že več let prizadeva najti rešitev. Neuspešno. Tako je zdaj mogoče do cerkvice priti le po glavni prometni ozki cesti skozi Vrbo in nato čez travnik (ki pa je spet v zasebni lasti). »Vem, da se ponavljam in da sem prisiljen tudi sam sprejemati očitke, da ne naredimo dovolj, a dejansko smo nemočni,« je dejal župan Žirovnice Leopold Pogačar. Morda bo rešitev prinesla obvoznica mimo Vrbe, ki bo razbremenila sedanjo vaško cesto, ki bi bila tako nekoliko primernejša za sprehod do cerkvice. A tudi do te rešitve bo treba po napovedih župana počakati še najmanj štiri leta.