»To je plavanje, tukaj ni presenečenj,« je ob ogledu prijav dejal slovenski selektor Miha Potočnik. Te so razkrile, da udeležba na prvenstvu ni rekordna le po številu prijavljenih držav in posameznikov, gre za 1100 športnikov iz 171 držav, bržkone bo rekordna tudi sama kakovost tekmovanja.

Med Slovenci je med najboljšimi in v igri za kolajno Dugonjić, ki pa bo imel v obeh krajših disciplinah prsnega sloga izredno konkurenco, saj so na startni listi tudi Brazilec Felipe Silva, Japonec Jusihiro Koseki, Madžar Daniel Gyurka, svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh, ta je del slovenske odprave na prvem srečanju tudi osebno pozdravil, Nemec Marco Koch, Italijan Fabio Scozzili in preostali tekmeci, s katerimi se je na največjih tekmah sveta spopadal v zadnjih sezonah.

Za uvrstitev med najboljših 16 z dosežki blizu državnih rekordov lahko kandidirata tudi Tjaša Vozel in Nastja Govejšek, zelo težko delo z uvrstitvijo v popoldanski program pa bodi imeli preostali. Robert Žbogar, Martin Bau, Nastja Govejšek in Anja Klinar nastopajo v daljših disciplinah, kjer polfinala ni, v popoldanski finale in s tem tudi v boj za denarne nagrade pa se uvrsti le najboljša osmerica. V posebej težkem položaju je Klinarjeva, ki še ni okrevala po bolezni in je v Dohi še na antibiotikih, zato v prvih nastopih na 200 m delfin in 400 m mešano ne gre pričakovati presežka.

»Zdravstveno stanje pri tekmovalcih je z izjemo Klinarjeve dobro, resnejši problem pa so klimatizirani prostori na vsakem koraku, ki lahko pripeljejo do kakšnega prehlada,« še opozarja Potočnik. Za kakšen prehlad pa je nevarno tudi deževno vreme, saj je po celem letu suše prav v teh dneh v Katarju padel tudi dež, ki so ga domačini še kako veseli, za udeležence SP v puščavi Arabskega polotoka pa je vendarle pravo presenečenje. sta