Mestna občina Ljubljana je v zadnjih tednih na svoji spletni strani objavila množico javnih dražb za prodajo nepremičnin. V zadnjih mesecih letošnjega leta očitno poskuša pridobiti še kaj denarja v mestni proračun. Spomnimo, trenutno veljavni proračun določa, da bo občina prodala za nekaj več kot 19 milijonov evrov zemljišč in več kot 24 milijonov evrov poslovnih prostorov oziroma stavb.

Na eni izmed dražb, ki so se odvijale pred dnevi, je občini nekoliko presenetljivo uspelo prodati poslovni prostor v Ulici bratov Učakar, ki ga uporablja najemnik, s katerim je občina podpisala pogodbo o najemu za nedoločen čas. Z najemniki zasedeni prostori pogosto ne gredo v prodajo, saj morajo kupci nepremičnine nase prevzeti vse pravice in obveznosti predhodnega najemodajalca. Iztok Remškar, ki se je kot edini kupec potegoval za omenjeni poslovni prostor, je pojasnil, da se je za nakup te 70.000 evrov vredne nepremičnine v veliki meri odločil ravno zaradi najemnika. Pred nakupom se je namreč pozanimal in ugotovil, da je najemnik družba Sanolabor, ki se mu zdi zanesljiv najemnik. Poleg tega pa se mu je pogodba, ki jo je družba sklenila z mestno občino, zdela korektna. Prava dražba z zviševanjem izklicne cene pa se je odvijala za poslovni prostor na Rimski cesti 8. Dražiteljici sta izhodiščno ceno 195.500 evrov zvišali za slabe tri odstotke oziroma 5500 evrov.

Prodaja nepremičnin ni stekla

Pregled do 19. novembra letos prodanih nepremičnin pokaže, da je občina našla kupce za 35 poslovnih prostorov oziroma zgradb in za 68 parcel. Številke so na prvi pogled videti obetavne, a ko pogledamo, koliko je občina za prodane nepremičnine iztržila, ugotovimo, da prodaja občinskih nepremičnin še vedno ni stekla tako, kot bi si želeli. V slabih enajstih mesecih letošnjega leta je občina uresničila le pet odstotkov svojih načrtov o prodaji nepremičnin. Zemljišč je prodala za 983.000 evrov, poslovnih prostorov in zgradb pa za 1,1 milijona evrov.

Največ je za stavbna zemljišča odštela družba Mijaks. Ta je kupila 13 parcel, ki se nahajajo na robu Murgel in Malega grabna ob cesti Pod jeseni. Zanje je odštela nekaj manj kot 225.800 evrov, občinski prostorski načrt pa na teh zemljiščih dovoljuje gradnjo eno- ali dvostanovanjskih hiš.

Glede na slabo realizacijo ni presenetljivo, da tretji rebalans proračuna, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali čez slab teden, niža pričakovanja na teh področjih. Občinski pripravljalci proračuna so predvideni izkupiček od prodaje zemljišč in poslovnih prostorov znižali za 16,2 milijona evrov.

»Prodaja je odvisna od interesa kupcev«

Spomnimo, lansko leto je mestni proračun tik pred koncem leta pomagala napolniti Lekarna Ljubljana, ki je od občine decembra kupila tri prostore in upravno stavbo, za katere je odštela 6,2 milijona evrov. Številke kažejo, da prodaja občinskih nepremičnin od leta 2010 naprej neprestano pada. Čeprav je znesek prodanih nepremičnin v letu 2010 v primerjavi s preostalimi leti videti astronomski, pa je treba upoštevati, da 81 milijonov evrov tega zneska predstavlja nepremičnine, ki jih je mestna občina dala Grepu v zameno za gradnjo športnega parka v Stožicah. Brez tega zneska je občina v letu 2010 prodala le za 1,5 milijona evrov nepremičnin.

Na oddelku za ravnanje z nepremičninami slabo prodajo mestnih nepremičnin pojasnjujejo s tem, da je prodaja »odvisna od interesa kupcev, na katerega močno vpliva splošno stanje na nepremičninskem trgu. Zanimanje za nakup nepremičnin v lasti občine je primerljivo s stanjem na nepremičninskem trgu v Sloveniji nasploh.«