»Če povem čisto po pravici, smo se prišli fantje založit z zastonj kondomi,« je na včerajšnjem testiranju na virus HIV v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na Prešernovem trgu v Ljubljani prostodušno priznal študent, ki se je za vsak primer še testiral, »saj nikoli ne veš«. Tudi dekleta so brez zadrege dodala, da so brezplačne preventivne akcije več kot dobrodošle, saj se sicer sami od sebe nikoli ne bi testirali.

Študentka, ki ima že leta stalnega partnerja, pa je pojasnila, da se s fantom spogledujeta z mislijo na družino, zato ji je možnost testiranja v središču mesta prišla prav kot naročena, saj nikoli ne moreš biti dovolj prepričan, da ni šlo kdaj v življenju kaj narobe, četudi si uporabljal kondome. Obžalovala je le, da je ni mogel spremljati partner, ki pa se bo zanesljivo šel testirat na kliniko, da bosta pred odločitvijo oba zanesljivo vedela, pri čem sta, je še dejala.

Seveda so želeli vsi sogovorniki ostati anonimni, saj o aidsu nasploh premalo govorimo, ga premalo poznamo, povezujemo s stigmo in se ga v svoji podzavesti vsi nekako tudi bojimo. Zato so vsi menili, da so akcije ozaveščanja o tej bolezni več kot dobrodošle.

Veliko zanimanja za preventivno testiranje

Včerajšnjo, že 17. javnozdravstveno preventivno akcijo ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so kot doslej v sklopu projekta Virus pripravili pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije. Tokrat so jo ujeli v slogan »Kondom nataknem, da se HIV-u izmaknem«; pridružilo pa se ji je rekordno število – 37 študentskih klubov. Tako so študentje včeraj praktično v vseh večjih krajih po Sloveniji delili rdeče pentlje, brošure ter kondome in mimoidoče ozaveščali o tem, kaj bolezen povzroča, kako se virus HIV prenaša, kako lahko širjenje virusa preprečimo in kako zelo pomembna je uporaba zaščite pri spolnih odnosih, je povedala članica odbora za socialo in zdravstvo Zveze študentskih klubov Slovenije (ŠKIS) Neža Sovinc.

»Svetovni dan boja proti aidsu prenaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja te bolezni. S projektom sporočamo, da se tudi mladi zavedamo pomena zdrave spolnosti in izražamo solidarnost do obolelih, ki so še vedno ljudje z dušo in srcem. Izoliranje okuženih iz družbe ter izmikanje pogovoru o aidsu ne prinašata rešitve, ampak zgolj potlačitev te problematike,« pa so poudarili tudi študentje medicine, ki so na Prešernovem trgu v Ljubljani znova postavili kavarnico in o aidsu in spolnosti z mimoidočimi sproščeno spregovorili pod dežniki. V sodelovanju z infekcijsko kliniko in NIJZ so jih povabil tudi na anonimno testiranje. Specialist infektolog Tomaž Vovko je povedal, da jih je odziv prijetno presenetil, med testiranci pa so bili večinoma mladi. V širšem sklopu tedna testiranja so odkrili tudi eno HIV-pozitivno osebo.

Letos za aidsom zbolelo 15 ljudi

Študentje medicine so dan boja proti aidsu začinili s plesom, podukom o pravilni rabi kondoma, z nastopom improligašev, drevi pa pripravljajo še tematsko zabavo v K4.

»Za ponovno testiranje se nisem odločila, saj sem se testirala že pred četrt stoletja, ko sem bila noseča, in sva si s partnerjem zvesta,« je v kavarnici povedala Darja, medtem ko je pisala kartico s sloganom letošnjega svetovnega dneva boja proti aidsu. »Poslala jo bom prijatelju. Saj ne, da bi živel tvegano, ampak po ločitvi ne najde prave partnerice in jih je nekaj že zamenjal. Zato ne bo odveč, da ga spomnim, kako pomembna je preventiva,« je še dejala Darja. Študentka drugega letnika medicine Iza Predanič pa je pojasnila, da so mimoidoči lani po Sloveniji razposlali več kot 1500 takšnih kartic in da bo število tudi letos podobno. Dodala je, da v projektu Virus sodeluje drugič, saj prej v Sevnici, kjer živi, za ozaveščanje ljudi ni imela priložnosti. Zdaj o pomenu preventive ozavešča mlade tudi na delavnicah o varni spolnosti, ki jih študentje medicine izvajajo na srednjih šolah.

Po podatkih NIJZ so letos do 18. novembra 2014 prejeli podatke o 43 novih diagnozah okužbe s HIV, za aidsom je zbolelo 15 oseb, umrla pa sta dva bolnika z aidsom. Od leta 2004 do danes je bilo pri nas prepoznanih 450 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 24 bolnikov z aidsom.