Nenehno razvija inovacije, nadgrajuje že obstoječe izdelke ter skrbi za vrhunsko kvaliteto izdelkov ter storitev. O uspehih podjetja, ki jih vodstvo pripisuje predvsem zavzetosti zaposlenih in zadovoljstvu strank, in prepoznavnosti izdelkov Maremico smo se pogovarjali z direktorjem Emilom Marinškom.

Kako končujete letošnje poslovno leto? Ste zadovoljni z rezultati?

Veseli me, da bomo v podjetju Maremico tudi letos beležili uspešno poslovno leto. Kljub temu da je letošnja prodaja na domačem trgu za malenkost manjša, je izvoz v druge evropske države bistveno večji. Zasluge za naš uspeh lahko pripišemo dobri strategiji in organizaciji, odlični ekipi zaposlenih ter kupcem, ki nam zaupajo svoje spanje.

Kolikšen delež vašega poslovnega uspeha nosi sodelovanje s tujino?

Izvažamo vse od leta 2006, ko smo začeli lastno proizvodnjo vodnih postelj Lectus ter modularnih ležišč in vzglavnikov Leticia. Izvoz v druge evropske države nam raste in trenutno dosega 20-odstotni delež naše prodaje. Težko je napovedati, kako bo v prihodnjih letih, saj je trenutna ekonomska situacija precej negotova. Vsekakor imamo za naprej še velike načrte.

Kako bi ocenili sodelovanje z zahtevnim evropskim trgom?

Naše izkušnje z zahtevnimi evropskimi trgi so pozitivne. Kljub temu da smo na trgu od leta 1994, si izkušnje s tujino zares nabiramo šele od leta 2006. Takrat smo namreč začeli izvažati slovenske vodne postelje Lectus, leto pozneje pa še modularna ležišča in vzglavnike Leticia.

Da sodelujemo dobro in da nam izvoz iz leta v leto narašča, lahko pripišemo profesionalnemu odnosu s podjetji, ki prodajajo izključno ležišča vrhunskih blagovnih znamk. Skupno nam je ohranjanje dobrega razmerja med ceno in kakovostjo, dobra organizacija, logistika, lastna proizvodnja, doslednost pri dobavnih rokih, vrhunska kakovost materialov in končnih izdelkov, strokovno usposobljena ekipa zaposlenih ter prizadevanje za nenehen razvoj inovacij na področju zdravega spanja.

V zadnjih letih ste razvili kar nekaj novih produktov.

V podjetju Maremico se lahko pohvalimo, da smo v zadnjih letih razvili prevleko za boljše zračenje ležišča AirTex in Spring toper, ki nadgrajuje vodno posteljo Lectus v vodno vzmetnico Verona AquaSpring. Med novosti pri naši ponudbi sodijo tudi multimodularna ležišča in vzglavnik Leticia, ki jih izdelujemo po naročilu glede na telesne lastnosti, spalne položaje ter morebitne zdravstvene težave vsakega posameznega naročnika. Novost je tudi pomlajevalni vzglavnik Leticia AntiAge.

Kateri produkti pa ostajajo vodilni pri prodaji?

Pri nas veljata za vodilna produkta še vedno vodna postelja Lectus in modularno ležišče Leticia. Oba produkta oziroma obe blagovni znamki dobro prodajamo tako na domačem kot na tujem trgu. Nenehno razvijamo inovacije, nadgrajujemo že obstoječe izdelke ter skrbimo za vrhunsko kakovost izdelkov in storitev.

Kdo je bolj zavzet uporabnik vodnih postelj? Slovenci ali naši sosedje?

Lahko rečemo, da je zanimanje za vodne postelje še vedno veliko, in to tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji. Razlika med nami in Avstrijci je le v tem, da je pri njih normalno, da se ležišča menjajo vsakih deset let.

Morda veste, zakaj?

Da, vemo, zakaj. Pri njih je zavedanje, kako pomemben je zdrav spanec za kakovost življenja, veliko večje. Na srečo se to tudi pri nas počasi spreminja na bolje. Ljudje se vse bolj zavedamo, kaj vse prispeva k bolj zdravemu načinu življenja, od rednih športnih aktivnosti in zdravih prehranskih navad do zdravega in sproščujočega spanja na kakovostnih ležiščih, ki se optimalno prilagajajo vsakemu posamezniku.

Vaš odnos s stranko se ne konča s prodanim artiklom, imate zelo razvejeno in dobro dodelano verigo poprodajnih storitev. Lahko o tem poveste kaj več?

Res je. V podjetju Maremico imamo poprodajni oddelek organiziran že od vsega začetka zato, ker želimo vsakemu kupcu vodne postelje Lectus omogočiti zdravo in udobno spanje v vseh letih uporabe vodne postelje, ne le v času garancije. Na voljo imamo tehnično, storitveno ter svetovalno podporo. Kupcem omogočamo, da se v primeru reklamacije obrnejo na nas, saj reklamacijo odpravimo ažurno in strokovno. Prav tako ponujamo poprodajne storitve, to so selitve, premontaže, letne servise, čiščenja, obnove, popravilo in menjave sestavnih delov ter nakup inovativnih izdelkov, s katerimi lahko svojo vodno posteljo nadgradijo in tako poskrbijo za daljšo življenjsko dobo.

Ste tudi inovativno podjetje. Rjuho za vodna jedra so kopirali tudi tujci. Kako prepoznamo vaše originalne izdelke?

Ravno to je ena izmed stvari, na katere sem ponosen. V podjetju nenehno raziskujemo in razvijamo izdelke, ki naredijo spanje še prijetnejše. Našim kupcem želimo ponuditi zares vrhunsko kakovost in ker smo vedeli, da to znamo, smo se že pred leti odločili za lastno proizvodnjo. Ni nam žal in to nas dela še bolj fleksibilne, inovativne, profesionalne in konkurenčne. Svoje inovacije redno predstavljamo našim poslovnim partnerjem v tujini in veseli nas, da so dobro sprejete. Lahko rečem, da smo marsikaterega proizvajalca vodnih postelj s tem že prerasli in da se zdaj drugi učijo od nas. Kako lahko prepoznate naše originalne izdelke? Na vseh izdelkih, ki smo jih razvili, je tudi naš podpis, logotip Lectus ali Leticia.

Kakšni so načrti za novo poslovno leto?

V novem poslovnem letu si želimo predvsem stabilno prodajo, povečati izvoz na tuje trge, ohraniti obstoječo ekipo zaposlenih ter še naprej ponujati ter razvijati kakovostne izdelke za zdravo spanje.