Keramika je brezčasna, vendar je v vsakem obdobju nekaj značilnosti, ki kažejo na trenutne trende. Če tudi vi opremljate novo hišo ali adaptirate starejšo, si lahko v nadaljevanju preberete nekaj o trendih v keramiki.

Umirjeni trendi poudarjajo eleganco

V keramiki sedaj prevladujejo umirjeni trendi, ki dajejo prednost predvsem eleganci. Moderne so zadržane, zamegljene, umirjene barve. Navdih za tovrstne barve keramičnih ploščic izhaja prav iz narave. Keramične ploščice so enobarvne, v peščenih odtenkih, bež in barvi smetane, vseh odtenkih sive, rjave in v kombinacijah črno in bele. Barvne kombinacije so torej bolj nežne in umirjene. Fuge med ploščicami so v barvah ploščic in manj opazne. Prostori, v katerih je vgrajena takšna keramika, delujejo bolj umirjeno in dajejo videz topline, domačnosti in elegance.

Po strukturi so moderne keramične ploščice klasično sijajne ali podobne naravnemu klesanemu kamnu. Na voljo so tudi v imitacijah lesa, ki spominjajo na lesene pode, ali pa v modernih ali rustikalnih imitacijah. Ne smemo pozabiti, da so moderni tudi mozaiki in ornamenti, ki dajo prostoru svojevrsten čar. Velikosti ploščic, predvsem tistih v imitacijah lesa, se večajo, kar omogoča moderna tehnologija proizvajalcev, ki keramičnim ploščicam zagotavlja trdnost.

Ob pestri ponudbi se prepustite domišljiji

Pri oblačenju hiš oziroma prostorov, kot so kopalnice, dnevne sobe, kuhinje, jedilnice, stopnišča, hodniki, terase in balkoni, bodite pozorni in izberite tiste keramične ploščice, ki so vam všeč. Prepustite domišljiji svojo pot, ko opremljate svoj dom, saj je izbira keramike na trgu res pestra. Pri nakupu pa pozornosti ne pozabite posvetiti tudi kakovosti. Za vgradnjo keramike izberite kakovostnega mojstra keramičarja, saj je zelo pomembno, da so ploščice vgrajene strokovno, s pravilno pripravljeno podlago in ustreznimi veznimi materiali. Položene keramične ploščice je treba pravilno čistiti in vzdrževati, čeprav so večinoma za vzdrževanje zahtevne manj kot marsikateri drugi materiali. (sč)