Škofjeloško podjetje Knauf Insulation je na razpis prijavilo izdelke nove linije Urbanscape, ki so bili v močni konkurenci po okoljskih in trajnostnih kriterijih prepoznani kot najboljši izdelek leta v Sloveniji. Strokovna komisija je v rešitvah Urbanscape prepoznala izdelčno in aplikativno izjemno trajnostno naravnanost in inovativnost, ki prinaša številne okoljske koristi, kot so manjša poraba vode, boljši zrak v mestih, več urejenih zelenih površin, nadzor nad meteornimi vodami, lažje vzdrževanje rastlinja ter večja energetska učinkovitost.

Izključno iz naravnih materialov

»Proizvodnja izdelkov linije Urbanscape temelji na kameninah, ki jih je v naravi v obilju. Izdelki so sestavljeni izključno iz naravnih materialov brez kakršnihkoli dodatkov in so zato prvi izdelki te vrste na trgu. Vezana mineralna vlakna smo pridobili z edinstvenim postopkom iglanja, s katerim smo se ognili vsem dodatkom. Izdelki linije Urbanscape so v celoti plod slovenskega znanja in razvoja. Poleg tega prvi odzivi kupcev že kažejo na velike tržne potenciale vseh vrst rešitev Urbanscape«, je povedal Tomaž Lanišek, direktor podjetja Knauf Insulation.

Izdelki iz mineralne volne kot inovacija

Izdelki Urbanscape so inovacija v smislu nove uporabe izdelkov iz mineralne volne s posebno obdelavo. Izdelek trenutno obstaja v treh različicah – kot sistemi zelenih streh, kot podlaga pod zelenimi talnimi površinami in kot zelene kocke, namenjene mešanju z zemljo pri sajenju rastlin. Na mednarodnem trgu izdelke Urbanscape že uporabljajo na Nizozemskem, v Nemčiji in v ZDA na področju zelenih streh, potekajo pa že tudi intenzivna testiranja uporabe rešitev Urbanscape za urejanje krajine in drevesne nasade v sušnih državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike. V Sloveniji so izdelki Urbanscape od letošnje jeseni na voljo tako na področju gradbenih rešitev z zelenimi strehami kot tudi na področju urejanja krajine ter vrtnarstva in vrtičkarstva. (sč)