Življenje Mickeyja Rourka je kot Hollywood. Zdaj 62-letnik ni le priznani ameriški filmski igralec, ampak še marsikaj drugega. Tudi poklicni boksar je bil v začetku devetdesetih let. Takrat je prestal osem borb in nobene izgubil. Boksal je, ker mu filmska industrija ni pomenila dovolj velikega izziva. Nekoč se kot igralec ni počutil dovolj spoštovanega, imel je celo občutek, da se samouničuje, zato se je odločil za profesionalno boksarsko kariero.

Kavbojski klobuk in zlate rokavice

Tri leta je takrat Rourke živel le za boks in na svojem telesu občutil hude posledice. Imel je zlomljen nos, prste, rebra, stisnilo mu je ličnico, za kratek čas je tudi izgubil spomin. Ker so bile poškodbe prehude, v javnosti pa so mu govorili, da je zaradi boksa grozljivo iznakažen, je moral na plastično operacijo obraza. Prejšnji petek je spet stopil v ring. V Moskvi, kjer si je vedno želel boksati, so mu omogočili ekshibicijsko tekmo, v kateri je po vnaprej dogovorjenem scenariju v drugi rundi z nokavtom premagal 29-letnega Elliota Seymourja. Rourke se je obnašal kot veliki zvezdnik. Videlo se je, da zelo uživa. Pod žaromete je stopil v gizdalinskem slogu – s kavbojskim klobukom in zlatimi rokavicami. Na njegovih rdečih hlačah je pisalo »marielito«, v prevodu iz španščine čeden človek, kar je Rourkov dolgoletni vzdevek. Za rusko ekshibicijo je shujšal za 15 kilogramov in požel laskanje, da deluje zelo mladostniško.

Se je pa Rourke že kot najstnik veliko ukvarjal s športom. Največ časa je posvetil bejzbolu, o kakršnih koli filmskih ambicijah takrat ni bilo sledu. Šele ob koncu sedemdesetih let je začutil igralsko žilico, a kmalu zabredel. Tako kot mnogi znani hollywoodski igralci je tudi sam občutil negativno plat slave. Mediji so polnili naslovnice s kočljivimi fotografijami in objavljali prispevke o njegovem hedonističnem življenju in težavnem vedenju. Režiser Alan Parker je javno izjavil, da je sodelovanje z Rourkom kot nočna mora: »Je zelo nevaren človek, saj nikdar ne veš, kaj bo naredil.« V novinarskih vrstah je imel mnogo kritikov, ki so izbrskali, da se druži z mafijci, njegov napihnjeni ego pa naj bi mu dajal lažen občutek pomembnosti.

Štirinajst deklet v eni noči

Rourke je imel tudi družinske težave, zato je zašel v svet drog in alkohola. »Po ločitvi staršev sem se počutil manjvrednega. Čutil sem sramoto, zato sem bil večkrat celo preveč jezen,« je v enem od intervjujev priznal Rourke. Njegovo ljubezensko življenje je bilo pestro in razuzdano. Ljubimkal je z marsikatero slavno ameriško filmsko zvezdnico, nekoč je celo izjavil, da je imel v Veliki Britaniji zgolj v eni noči razmerje s kar štirinajstimi dekleti. Poročil se je dvakrat in se zaradi polomije v zakonih tudi obakrat ločil. Leta 1994 je celo pristal v zaporu, ker so mu očitali, da pretepa ženo, sicer heroinsko odvisnico, vendar je obtožnica kasneje padla. Večkrat je poiskal pomoč psihiatra, kot zaprisežen katolik pa je zelo rad poslušal življenjske nasvete duhovnika Peta. Rourke zadnjih pet let živi s 33 let mlajšo rusko manekenko Anastasijo Makarenkovo, s katero sta kupila stanovanje v Wiesbadnu v Nemčiji, da je partnerka čim bližje svojim staršem.

Rourkovo življenje je še posebej zanihalo po njegovi drugi ločitvi, ko je po nekaj neposrečenih filmih prekinil igralsko kariero in se povsem osamil. Razmišljal je celo o samomoru, pet mesecev sploh ni zapustil stanovanja, vsake toliko časa je prespal kar v omari, denarja ni imel več v izobilju. »To je bil pravi pekel. Živel sem ga. Želel sem pritisniti na gumb in izginiti s tega sveta. Izhoda iz bede enostavno nisem videl, zato sem danes še toliko bolj ponosen, da mi je uspela vrnitev,« je pred leti dejal v pogovoru za The Guardian. Nikdar ne pozabi omeniti, da so mu pri povratku na pravo življenjsko pot pomagali psi. »Bili so zraven, ko ni bilo nikogar drugega. Ker nimam otrok, so mi psi pomenili vse. Zaradi njih sem vztrajal,« je razkril.