Da niso le zmage in uvrstitve na zmagovalne stopničke dosežki, ki zadovoljijo Tino Maze, je najboljša slovenska alpska smučarka dokazala minuli konec tedna v Aspnu. Na veleslalomu je na izjemno zahtevni snežni podlagi, na kateri napake niso bile dopustne, pokazala, da se v svoji paradni disciplini počuti zelo dobro. S četrtim mestom je bila na eni najkrajših preizkušenj svetovnega pokala zelo zadovoljna, saj je v prvi vrsti sebi dokazala, da bo po slabem nastopu v Söldnu v disciplini, v kateri je dosegla svoje največje uspehe, še krojila svetovni vrh. Tudi na februarskem svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku.

Ana Drev je s 14. mestom poskrbela, da Tina Maze ni bila osamljena Slovenka med najboljšimi. Šmarčanka se je skozi šivankino uho uvrstila na finalno progo (dosegla je 28. čas), v drugo pa je pokazala enega svojih najboljših obrazov v karieri ter z najhitrejšim časom druge proge prepolovila končno uvrstitev. Katarina Lavtar je odstopila (sinoči je na slalomu zasedla 38. mesto), Ilka Štuhec pa je bila daleč od uvrstitve na drugo progo.

Avstrijka Eva Maria Brem je dosegla svojo prvo zmago svetovnega pokala. Na veličasten način, saj je že na prvi progi, ki je bila krajša od minute, matirala najbližje tekmice z več kot sekundo naskoka, prednost pa je v drugo zlahka ubranila. Najbolj jo je napadla rojakinja Kathrin Zettel, ki je na začetku sezone v odlični formi. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra se je uvrstila Federica Brignone, ki je ugnala Tino Maze za pet stotink. Italijanka se je uvrstila na zmagovalne stopničke po dveh sušnih letih. Po petih zaporednih veleslalomskih zmagah ni imela svojega dne Avstrijka Anna Fenninger, ki je za stotinko ugnala Ano Drev in bila dvanajsta. Mikaela Shiffrin, ki si je v Söldnu delila prvo mesto z Anno Fenninger, je bila na domačem terenu šesta, potem ko jo je ugnala še Avstrijka Mikaela Kirchgasser. Veteranka Elisabeth Görgl je bila četrta Avstrijka med najboljšo deseterico.

»Pred veleslalomom ni bilo lahko biti v Tinini koži. Po slabem uvodu v sezono je bila zelo živčna, poleg tega pa proga ni dopuščala nobenih napak, kar so pokazali številni odstopi. Četrto mesto jemljemo kot zelo dobro,« je bil z nastopom Tine Maze zadovoljen Andrea Massi. »Lepo je, da Tina smuča, kot je treba, da je zraven najboljših veleslalomistk. Malenkost jo je sicer ločilo do tretjega mesta,« je nadaljeval Massi, ki so mu ameriški organizatorji v nadaljevanju dneva stopili na žulj. Tina Maze namreč ni mogla trenirati slaloma, ker je morala na dopinško kontrolo. Massi je prosil organizatorje, če lahko opravi kontrolo po treningu slaloma, na katerem naj bi bil ves čas prisoten kontrolor, a prošnji niso ugodili. Massi je sicer prejel odobravanje šefa ženskih tekem svetovnega pokala Atleja Skaardala, toda Črnjanka je kljub temu ostala brez slalomskega treninga.

Na prvi progi se Korošici, ki je nosilo rdečo majico vodilne tekmovalke v slalomskem seštevku svetovnega pokala, manko treninga ni poznal, saj je zaostala le za Mikaelo Shiffrin, ki je po slabem dnevu v Leviju, kjer je bila enajsta, znova spominjala na olimpijsko in svetovno prvakinjo. Toda druga proga je stvari postavila na glavo, glavna junakinja pa je bila znova Avstrijka. In sicer veteranka Nicole Hosp, ki je z najhitrejšim časom na najvišjo stopničko napredovala s sedmega mesta po prvi progi. Vnovič je bila druga Švedinja Frida Hansdotter (po prvi progi šesta), tretje mesto pa je ubranila Kathrin Zettel ter povečala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tina Maze je storila večjo napako v zgornjem delu proge ter nazadovala na deveto mesto, nekoliko bolje pa jo je odnesla Mikaela Shiffrin, ki se je morala zadovoljiti s petim mestom.

Moški smuk v Lake Louisu sicer ne sodi v kategorijo atraktivnejših preizkušenj sezone. Kljub temu pa osvojene točke ne štejejo nič manj kot na drugih preizkušnjah. Najbolj je navdušil Norvežan Kjetil Jansrud, ki je dosegel četrto zmago svetovnega pokala. Na peto je čakal manj kot 24 ur, saj je bil Norvežan prepričljivo najboljši tudi na nedeljskem superveleslalomu. Odlično je nadomestil poškodovanega rojaka Aksla Lunda Svindala, ki je dobil zadnje tri superveleslalomske preizkušnje v Lake Louisu. Norvežani so postali najuspešnejša reprezentanca v zgodovini tekem svetovnega pokala na tem kanadskem prizorišču.

Ekipno so najbolj razočarali slovenski smučarji. Najboljšo uvrstitev je s 55. mestom dosegel Andrej Šporn. »V ravninskih delih proge in pri hitrostih smo bili daleč zadaj. V strokovnem štabu smo naredili veliko napako, ki jo bomo analizirali in nato rešili. Vem, da so fantje bistveno boljši in to bodo tudi pokazali,« je za spletno stran SZS dejal glavni trener hitrih disciplin Peter Pen. Nekdanji smukač je odgovornost prevzel nase ter razbremenil reprezentante, ki jih prihodnji konec tedna čakajo preizkušnje v Beaver Creeku. Včeraj je slovenska reprezentanca doživela novo rezultatsko blamažo, potem ko sta bila Kosi in Perko daleč od točk svetovnega pokala. Ženske se bodo od petka do nedelje merile v Lake Louisu, kjer se jim bo na startu pridružila Lindsey Vonn.