Veterana, 33-letni Ammann in 42-letni Kasai, sta znova pokorila konkurenco in si v obojestransko veselje razdelila zmago. Za Ammanna je letošnji začetek eden najboljših v njegovi karieri. »Nekaj posebnega je videti dva zadovoljna moška na vrhu zmagovalnega odra. Nisem verjel, ko sem videl delitev zmage, zato sem kar nekajkrat pogledal na monitor z izidi. Noriaki skače z neverjetno energijo, znova je v vrhunski formi in očitno mu je lanska sezona pomagala, da je v letošnji še bolj sproščen. Čaka me veliko garanja, saj je veliko skakalcev, ki želijo zasesti mesto, na katerem sem trenutno,« je po 23. zmagi v karieri povedal nosilec rumene majice Simon Ammann, ki je bil po prvem skoku šesti.

Kasai je podrl lasten rekord najstarejšega zmagovalca na tekmah svetovnega pokala. Poleti ni imel veliko časa za trening, ker je imel veliko obveznosti na lastni televiziji. Očitno mu je koristil trening na snegu v Kuusamu. »Skoka sta bila popolna, nisem pa bil prepričan, da bosta dovolj za zmago. Presenečen sem, da sem že tretjič v letošnji sezoni na odru za zmagovalce. Ni skrivnosti glede mojih dolgih skokov. Imam veliko znanja, zaupanja v svojo tehniko, izkušenj in samozavesti,« je dodal Noriaki Kasai, ki je vpisal 17. zmago, potem ko je vodil že po prvem skoku.

Potem ko se je vseh sedem Slovencev skozi kvalifikacije brez težav uvrstilo na tekmo, jih je pet osvojilo točke. Peter Prevc je bil četrti, Jernej Damjan deveti, Robert Kranjec 14., Tomaž Naglič 25., Anže Lanišek po hudem padcu 30., Jurij Tepeš 31. in Matjaž Pungertar 42. Prevc je bil na vseh treh tekmah v letošnji sezoni med najboljšo deseterico, kar je njegov najboljši začetek, odkar tekmuje v svetovnem pokalu. »Ob četrtem mestu ni nobenega grenkega priokusa. Skoka sta bila zelo dobra, potem ko sem imel kar nekaj težav s prilagajanjem na tukajšnjo skakalnico,« je povedal Peter Prevc.

»Za stopničke je bilo treba narediti dva odlična skoka. Prevc je zelo blizu, a je še malo prekratek. Glede na to, da je na vsaki tekmi med najboljših deset, je le še vprašanje časa, kdaj bo na odru za zmagovalce. Mora biti le potrpežljiv,« je nastop prvega slovenskega zvezdnika ocenil selektor Goran Janus. Obenem je očitno, da selektorja navdušuje tudi ekipni uspeh s petimi tekmovalci med dobitniki točk. Tudi Tepeš in Pungertar nista bila deležna kritik, ker sta pokazala dobra skoka v kvalifikacijah, manjka jima le še nekaj več stabilnosti.

Damjan je z uvrstitvijo med deseterico dokazal, da ni bil slučajno zmagovalec poletne velike nagrade. Dobil je pohvale strokovnega vodstva, da je znal izkoristi pomoč vzgonskega vetra in se znal zbrati na odpravljanje napak ter naredil napredek. »Tudi Kranjec je dobil potrditev, da ima v nogah dobre temelje za dolge skoke, kar je trenutno najpomembneje. Gre za proces in za vrhunstvo je potrebnega še nekaj časa. Tomaž Naglič je prišel do točk, potem ko je na prvi tekmi izpadel v kvalifikacijah,« je dodal Janus.

Tekmo v Kuusamu sta zaznamoval dva huda padca, 19-letnega Nemca Andreasa Wellingerja in 18-letnega Slovenca Anžeta Laniška. Wellinger je naredil tehnično napako, Lanišku se je v zadnjem delu leta, ki je bil njegov najboljši v Kuusamu, odpela varnostna vez. Pregled v bolnišnici je pokazal, da nista težje poškodovana in včeraj sta se oba vrnila v domovino. Lanišek je dobil udarec v bok in ima poškodovan ligament v palcu na roki. »Videl sem že veliko takšnih padcev, kot je bil Laniškov,« je dodal Janus.

Slovenska reprezentanca bo do četrtkovega odhoda v Lillehammer doma opravila tri kondicijske treninge. Preostali reprezentanti so imeli v Klingenthalu pregledno tekmo za določitev ekipe za celinski pokal. Zmagal je Hvala, za njim so se zvrstili Justin, Pograjc, Šinkovec, Semenič, Zupančič...