»Enota za dementne je ogromna pridobitev. Z odprtjem enote bo v tej hiši mir,« je odkrita direktorica Doma starejših občanov Kočevje Lidija Vardijan Žagar, saj bodo z vselitvijo v novo stavbo v domu ukinili triposteljne sobe. Teh je sedaj 37. Več kot polovica od 156 stanovalcev doma trpi za eno od oblik demence, velika večina jih je manj gibljivih. Prostorska stiska v triposteljnih sobah skupaj s pričakovanji na novo enoto po besedah direktorice zbuja precej slabe volje, in zahteva prilagajanje ter iznajdljivost osebja. Zato enota ne bo pridobitev le za njene stanovalce, temveč za vse. Z ukinitvijo triposteljnih sob se bo namreč dvignila tudi kakovost bivanja v domu.

Križanci med negovalnimi bolnišnicami in domovi

Občina Kočevje, ki vodi investicijo, bo enoto za dementne Domu starejših občanov Kočevje predala v upravljanje do 20. decembra. »Prve stanovalce bomo selili po novem letu,« pojasnjuje Vardijan-Žagarjeva. Trenutno imajo na seznamu sedem stanovalcev iz doma in deset novih. Cena bivanja še ni znana, oblikovali jo bodo, ko bodo dobili natančna merila. »Cena bo nekoliko višja od standardne, ki znaša 16 evrov na dan, saj bo kakovost neprimerno boljša,« pojasnjuje Vardijan-Žagarjeva, a dodaja, da se bodo potrudili, da ne bo znatno višja. Direktorica doma starejših občanov Kočevje pojasnjuje, da bodo tudi tokrat upoštevali razmeroma nizek življenjski standard na Kočevskem. Povprečna plača je namreč za četrtino nižja od povprečne slovenske, brezposelnost je 23-odstotna, pokojnine so nizke. Zadnje čase opažajo, da vse več svojcev ne zmore plačati oskrbnin. »Trudimo se, da je cena čim nižja, a v naših domovih opravljamo tudi dela, ki jih opravljajo v negovalnih bolnišnicah. Nekateri stanovalci so nepokretni, nekateri imajo kanilo, večina se jih ne zmore sama oprhati,« pojasnjuje direktorica doma in dodaja, da se trudijo preživeti in imeti dostopne cene. »Med teorijo in prakso je velik razkorak,« zaključuje Vardijan-Žagarjeva. Trenutno ne načrtuje novih zaposlitev, v domu je sicer 86 zaposlenih.

Enoto bi morali dokončati že lani

Načrti za gradnjo enote za dementne so sicer stari osem let. Najprej ni bilo denarja, ko je država obljubila 3,5 milijona evrov, je zamočila občina – ta je, čeprav je projektantka priporočila montažno gradnjo, objavila razpis za oba tipa, lahko in težko –, potem so sledile pritožbe gradbincev na razpise, pa ponovljeni razpisi. Ko je občina tik pred zdajci le izbrala izvajalca in začela graditi, je država naznanila, da zaradi varčevanja ne more zagotoviti denarja v letu 2013. Nato je kočevski župan Vladimir Prebilič junija naznanil, da bo zaradi pomanjkanja denarja zaprl gradbišče in kmalu je država našla manjkajoči denar. Naložba bo stala nekaj več kot 3,5 milijona evrov, od tega zagotavlja gospodarsko ministrstvo dva milijona, ministrstvo za delo, družino,  socialne zadeve in enake možnosti pa skoraj 1,5 milijona evrov. Občina je krila stroške izdelave projektne dokumentacije in stroške, povezane z vodenjem naložbe.