V novi alpski smučarski sezoni so se na začetku razgrnile nekatere zavese. Pogled je pokazal, da je najboljša slovenska športnica Tina Maze še vedno v svetovnem vrhu, hkrati pa še naprej nepredvidljiva v napovedih. Takšen zaključek po dveh tekmah razkriva slalomska zmaga v Leviju in 22. mesto na veleslalomu v Söldnu. Da je preostanek ženske reprezentance v tehničnih disciplinah na dveh tekmah zbral nič točk, kar je tudi posledica dejstva, da je bila Tina Maze osamljena Slovenka na tekmi v Leviju. Pri moških sta prvi dve tekmi v tehničnih disciplinah potrdili, da je Žan Kranjec najobetavnejši slovenski smučar ter da tudi novo vodstvo moške alpske smučarske reprezentance s Klemenom Bergantom v Maticu Skubetu in Mihu Kürnerju še naprej vidi slalomsko perspektivo.

Ta konec tedna bo vidna tretja od štirih slik rezultatske poolimpijske sezone. Na njej bodo hitri Slovenci, ki se bodo danes in jutri v Lake Louisu pomerili v superveleslalomu in smuku, pokazali, koliko so vredni v hitrih disciplinah. Glede na izjemno slabo olimpijsko sezono ima slovenska reprezentanca na superveleslalomu zagotovljeni dve mesti, na smuku pa štiri. Novi glavni trener za hitre discipline Peter Pen se je odločil, da so si bonus iz minule zime priborili Rok Perko v smuku in superveleslalomu ter Andrej Šporn in Martin Čater v smuku. Za preostali mesti so se slovenski smučarji borili na internih kvalifikacijah, ki jih je motilo obilno sneženje. V Kanadi je namreč zapadlo 40 centimetrov novega snega, vremenska napoved za konec tedna pa je spodbudnejša s temperaturami do minus 20 stopinj Celzija.

Moška reprezentanca v hitrih disciplinah je v zadnjih tednih vadila v Copper Mountainu in Vailu v ZDA, potem pa se je preselila na prizorišče tekem v Kanado. Pen je s terena sporočil, da je imela slovenska reprezentanca tudi nekaj primerjav, in sicer z Američanom Andrewom Weibrechtom ter z Italijanoma Christofom Innerhoferjem in Matteom Marsaglio. Z nekaterimi predstavami je bil zadovoljen, pogrešal pa je več konstantnosti, kar je za začetek sezone še opravičljivo.

Ženska reprezentanca se bo znova pomerila v tehničnih disciplinah. Tina Maze se bo na današnji start pognala zelo motivirana. Prvi razlog je v tem, da bo skušala pokazati, da je imela pred dobrim mesecem na avstrijskem Tirolskem le slab veleslalomski dan, drugi pa ta, da bo branila predlansko zmago, potem ko so bile lani preizkušnje v Beaver Creeku. Razlika v slovenski reprezentanci s prvo tekmo sezone bo v tem, da bo na startu namesto Tine Robnik Ilka Štuhec, poleg nje pa še Katarina Lavtar in Ana Drev, ki je zaradi bolezni izpustila uvodno preizkušnjo v Söldnu.

Da novi izzivi slovenskih smučarjev na drugem koncu sveta ne bomo minili povsem v rezultatskem smislu, je včeraj poskrbel Dušan Gorišek. Predsednik odbora in zbora za alpsko smučanje je namreč poslal odprto pismo, v katerem pojasnjuje svojo vizijo finančnih težav panoge. Njegovo pismo si lahko v celoti preberete na naši spletni strani.

Spored alpskih smučarskih tekem, moški, danes: smuk (ob 19.30), jutri: superveleslalom (ob 19. uri), ženske, danes: veleslalom (prva proga ob 18. uri, druga ob 21. uri), jutri: slalom (prva proga ob 18. uri, druga ob 21. uri).