Nihče od njih namreč ni plačan po gledanosti. Zadovoljujejo se s svojim poslanstvom javne televizije in pika. Nobenega tveganja. Najpogostejši izgovor pa, da se ne da, da ni denarja, da ni v planu, da ni resursov in da morajo pač pokrivati vse in za vse. Neko ogledalo stanja v državi: brez vizije in strategije, brez razvojnih konceptov in norih idej. Krpanje lukenj iz dneva v dan. Privid, da se skrbi za vse, čeprav od te celote počasi crkujejo posamezni deli.

Še sreča, da obstaja ena tema, ki ne bo nikoli presahnila. To so plače v vseh pojavnih oblikah. Medtem ko Dejan Steinbuch prav tako v Odmevih za neuspeh pri iskanju gospodarskega ministra vse skupaj pripiše »ušivi plači, za katero ni nihče pameten pripravljen tvegati«, pa se komercialka iz dneva v dan naslaja in zgraža nad različnimi šokantnimi ciframi. Ta teden so najprej napadli sindikaliste. Jih pribili na križ, ker vlečejo nekajkrat več od tistih, ki jih zastopajo. Še bolj so nasajali zaslužkarje v slabi banki oziroma DUTB. Nam na ekranu kazali takšne cifre, da se vsak normalen državljan počuti kot zadnji bedak. Za nameček pa so še podali tezo, da za temi astronomskimi ciframi zija prazna luknja. Skratka, da dotični osebki nič ne delajo. Oziroma da tisto, za kar so plačani, delajo zunanji, še bolje plačani svetovalci. Tudi vojaki, ki hodijo na misije, so pokasirali svoj delež. Vse skupaj je zvenelo v stilu, grejo na dopust in zraven zaslužijo še več kot eno plačo.

In kot protiutež smo dobili servirane medicinske sestre. Tiste, ki res delajo, ki res za nekoga skrbijo in dobijo za svoj trud en mizeritis. Da bi prihranile kakšen evro, hodijo nekaj ur prej v službo in iščejo zastonj parkirna mesta v stranskih ulicah. Ter potem v avtomobilih še malo zakinkajo.

Potem pa sledi obrat. Par, ki je delal v Avstraliji in se je po šestih mesecih vrnil domov. Govorita o odličnih pogojih, super plači, da je dela dovolj za tiste, ki hočejo delati, a na koncu priznata, da sta se vrnila v Slovenijo, ker je tu vse tako fino majhno. Obvladljivo. Ni čudno, da tudi ena od ključnih programskih smernic nove direktorice nacionalne televizije sliši na ime – več lokalnih vsebin. Če ne bo poplav, plazov, suš ali orkanskega vetra in žleda, bodo vsaj plače lokalnih veljakov. In kakšen posnetek para, ki se onegavi v koruzi. Potem bo lahko tudi voditeljica Odmevov dala več od sebe…