"Ne bo izključil nobene možnosti", če bodo britanske zahteve naletele na gluha ušesa

V dolgo pričakovanem govoru je Cameron dejal, da bodo njegove reforme zahtevale spremembo pogodb EU, in izrazil prepričanje, da bo glede tega lahko dosegel dogovor z voditelji ostalih članic EU.

Ob tem je posvaril, da "ne bo izključil nobene možnosti", če bodo britanske zahteve naletele na gluha ušesa. To je po poročanju BBC njegov najresnejši namig doslej, da bi na referendumu, načrtovanem za leto 2017, lahko podprl izstop Velike Britanije iz EU.

Izpostavil je, da gre za zadevo, pomembno za Britance in njihovo prihodnost v Evropski uniji. "Britanci ne bodo razumeli - in iskreno povedano, tudi jaz ne - če ne bomo našli načina, ki bo za vedno rešil vprašanje mesta te države v uniji," je dejal.

Omejitev pravice priseljencev, da s seboj v Veliko Britanijo pripeljejo družinske člane

Cameronov načrt predvideva tudi omejitev pravice priseljencev, da s seboj v Veliko Britanijo pripeljejo družinske člane ter ukinitev otroških dodatkov in davčnih olajšav za otroke, ki ne živijo na Otoku. Pospešili naj bi deportacije obsojenih kriminalcev, beračem in prevarantom pa bi za dlje časa prepovedali vstop ali jih izgnali iz države.

Poleg tega bi britanski premier državljanom novih članic unije prepovedal delo v Veliki Britaniji, dokler se njihova gospodarstva ne bodo bolj približala gospodarstvom starih članic.

Po njegovih besedah bi Velika Britanija s spremembami dobila "najstrožji socialni sistem" za priseljence v Evropi. "Zaslužimo si biti slišani in morajo nas slišati," je poudaril.

Cameron pod velikim notranjepolitičnim pritiskom

Cameron je pod velikim notranjepolitičnim pritiskom. Maja prihodnje leto so parlamentarne volitve, zmaga njegovih konservativcev pa je pod vprašajem. Britanski premier je obljubil, da bo v primeru zmage na volitvah leta 2017 v Veliki Britaniji potekal referendum o članstvu v EU.

Eno od področij v okviru EU, ki je v Veliki Britaniji povzročilo veliko vroče krvi, je priseljevanje državljanov EU v okviru t. i. načela svobode gibanja.

Britanski premier je obljubil znižanje števila priseljencev pod 100.000, a v četrtek objavljeni statistični podatki kažejo, da se je število migrantov v Veliki Britaniji lani celo povečalo s 182.000 na 260.000, med njimi je bilo kar 45.000 novih priseljencev iz članic EU, poročajo tuje tiskovne agencije.