Danes zvečer bodo hokejisti v EBEL sklenili prvo polovico rednega dela. Olimpija v pisani dvanajstčlanski konkurenci vztrajno zaseda zadnje mesto, kar je glede na vse okoliščine v povezavi s tivolskim klubom predvsem v zadnjih letih skladno z napovedmi pred sezono 2014/15.

Ljubljanska realnost je ob daleč najnižjem proračunu v ligi z naskokom oddaljena od mest, ki vodijo v končnico, kar nikogar v klubu ne moti preveč, saj si vodstvo tivolskega kolektiva nastopanja v izločilnih bojih niti ni postavilo kot enega od osrednjih ciljev. Olimpija skuša v ostri konkurenci napredovati iz tedna v teden in vsake toliko časa presenetiti kakšnega od favoritov. Doslej so slovenski prvaki ujeli pet zmag, kar je več kot v istem obdobju lani, trener Fabian Dahlem pa je zadovoljen z napredkom moštva. Od prve tekme v EBEL do danes Olimpija vendarle deluje bolj čvrsto, se pa mora za sleherno točko krepko potruditi. Včasih tudi nad svojimi zmožnostmi. »Poleti smo na zahtevnih treningih nabirali kondicijo, saj v nasprotnem primeru tako napornega ritma ne bi vzdržali. Nekaj časa je trajalo, da so igralci osvojili sistem igre, medtem pa smo tudi spremenili nekaj taktičnih podrobnosti. Zdaj imajo fantje več samozavesti in vedo, kaj od njih zahtevam,« pravi Dahlem, ki je resno vzel tivolski izziv. Nemčeva zavzetost je opazna na vsakem treningu, že ob prihodu v Ljubljano pa je dejal, da njegov hokejski delavnik traja 24 ur na dan.

Dahlem si je v Ljubljani zastavil dolgoročni načrt. Ker velja za človeka, ki nikdar ne obupa, je ob vsej svoji potrpežljivosti in vztrajnosti verjetno idealen za trenerja na klopi Olimpije za daljše obdobje. Čeprav je doslej izgubil že šestnajst tekem (nekajkrat res visoko), se njegov trenerski stolček ni zamajal niti za trenutek. Ker taktiko prilagaja sposobnostim moštva, začel pa je tudi vse bolj zaupati mladim slovenskim hokejistom, je pridobil zaupanje širšega kroga rednih spremljevalcev hokejskega dogajanja v Tivoliju. Olimpija je v tej zimi svojo največjo zmago dosegla nedolgo nazaj, ko je slavila na Dunaju. Na ta dosežek je Dahlem še posebej ponosen: »Za celoten proces je bil uspeh na Dunaju zelo pomemben. Fantje so pridobili samozavest in dobili potrditev, da dobro delajo. To je bila sploh naša prva zmaga na tujem, dosegli pa smo jo v trenutku, ko je ni nihče pričakoval.«

Po natanko dveh tednih brez domače tekme bodo ljubljanski hokejisti danes spet okusili vzdušje tivolske dvorane, ki se ponaša z najnižjim obiskom v vsej ligi. Ob tem je kar malce nenavaden podatek, da je Olimpija v gosteh najbolj gledano moštvo. »Resnično bi si želel, da bi v Tivoli prišlo več navijačev. Tisti, ki pridejo, so s srcem pri stvari, a veliko boljše bi bilo, če bi bila dvorana bolj polna,« se nadeja Dahlem. Danes proti KAC pričakuje zahteven obračun, tekma pa bo svojevrsten trenutek resnice za Olimpijo, saj so Korošci skorajda ljubljanski sosedi na dnu lestvice. Dvoboj bosta zagotovo izpustila Koren in Leber, morda pa tudi Hebar, ki včeraj zaradi bolečin v hrbtu ni treniral. In še to: Olimpija bo v ponedeljek predstavila podrobnosti zimske klasike na Trgu republike. Kot smo že poročali, bodo gostje na odprtem drsališču v prvem paketu tekem sredi decembra Alba, KAC in Jesenice, kasneje pa morebiti še Bolzano in/ali Salzburg.

EBEL, 22. krog, danes ob 19.15: Telemach Olimpija – KAC, Linz – Innsbruck, Salzburg – Dunaj, Beljak – Znojmo, Dornbirn – Gradec, jutri ob 17.30: Alba – Bolzano.