Zaradi množice stečajev nekdaj uspešnih podjetij po vsej Sloveniji že leta samevajo prazne tovarne in stavbe. Na njihovem pogorišču se kljub temu skrivajo priložnosti za hiter in visok zaslužek. O tem priča tudi zgodba o prodaji zemljišča v stečajni masi postojnskega hotelirja Epic.

V ljubljanskem podjetju Butan plin, ki ga vodi Tomaž Grm, so pred tedni presenečeni prebrali dopis, v katerem jih direktor podjetja Taxus & Co. iz Svetega Tomaža Anže Šuker obvešča, da mu bodo morali začeti plačevati 500 evrov mesečne najemnine za parcelo v Postojni, na kateri stoji plinska postaja Butana plina. Njeno lastništvo je namreč nedolgo pred tem prešlo od Epica v stečaju v roke Taxus & Co. V Butanu plinu so prejeti dopis enostavno prezrli, kmalu zatem pa prejeli tudi prvi račun, ki so ga zavrnili, s tem pa sprožili spor.

Glavni problem predstavlja poštena vrednost oziroma uporabnina za zemljišče, ki obsega 215 kvadratnih metrov in leži v postojnski industrijski coni, v neposredni bližini hotela Epicenter. Tako kot kompleks je bilo tudi sporno zemljišče v lasti družbe Epic Commerce Edvarda Progarja, ki je šla marca 2012 v stečaj.

Taxus & Co. je zanjo sredi letošnjega leta odštel le 7320 evrov, kar je približno 34 evrov na kvadratni meter. »Nepremičnino smo kupili z namenom prodaje, oddaje v najem ali pa lastne uporabe,« je pojasnil Šuker in dodal, da je Butan plin obstoječi uporabnik. »Ponudili smo mu možnost najema ali odkupa, čakamo njihov odgovor,« je povedal. Prepričan je, da je zemljišče v resnici vredno nekajkrat več. Primerjal ga je kar s cenami tamkajšnjih zemljišč, čeprav je fizično povsem ločeno od hotela Epicenter in kot takšno nezanimivo za kupca celotnega kompleksa. Če bi Butan plin sprejel zahtevano najemnino, pa bi si kupnino povrnili v letu in dveh mesecih.

»Vrednost celotne parcele je po Gursu ocenjena na 1051 evrov. Plinska postaja v lasti Butana plina zaseda približno polovico tega zemljišča. Podjetje zahteva za mesečni najem 500 evrov, kar na letni ravni znaša 6000 evrov. To je več kot petkrat toliko, kot je celotno zemljišče sploh vredno,« je razlog za zavrnitev računa komentiral Grm. »Podjetju smo predlagali višino najemnine, ki je oblikovana na podlagi vrednosti zemljišča,« je zatrdil. Po njegovem bi bila utemeljena najemnina v višini pet odstotkov vrednosti, torej le 25 evrov na leto.

Če jim Taxus & Co. ne bo ponudil razumne višine najemnine, so v Butanu plinu pripravljeni celo umakniti plinsko postajo, je opozoril Grm. »Stroški morebitnega umika še niso v celoti ocenjeni,« je dodal. Po naših informacijah pa bi lahko dosegli več deset tisoč evrov. Kljub očitnemu zaostrovanju pogovorov med stranema je Šuker izjavil, da ni nobenega spora. »Oddali smo ponudbo in čakamo na njihov odgovor,« je dejal. »Nepremičnino želimo čim bolje unovčiti. Vseeno nam je, kdo je najemnik ali kupec,« se je Šuker branil pred očitki, da so se za nakup zemljišča odločili zato, da bi od Butana plina iztržili oziroma izsilili visoko najemnino.

Kljub temu velja opozoriti, da so imeli v Butanu plinu možnost, da sami odkupijo zemljišče, za uporabo katerega naj do sedaj ne bi plačevali nič. Stečajni upravitelj Epica Dušan Taljat ga je namreč prodajal že lanskega maja, a v okviru hotelskega kompleksa. Zanj je neuspešno zahteval več kot deset milijonov evrov. Po tem je parcelo prodajal posamično, najprej novembra lani za 9675 evrov, marca letos pa za deset odstotkov nižjo vrednost. Kupca je našel šele, ko se je odločil za nezavezujoče zbiranje ponudb. Šuker zagotavlja, da ga nihče ni posebej obvestil o prodaji parcele, kot tudi da nimajo nobenega podobnega spora oziroma niso kupili nobenih drugih zemljišč, na katerih bi bil tuj objekt.