Zato ji drugega, kot da obravnavo prekliče, ni preostalo. Obstaja možnost, da bo sodnica odredila, da Zanoškarja na sodišče privedejo prisilno, kar ji omogoča tudi zakon. A je glede na to, da naj bi bil Zanoškar v tujini, bolj malo verjetno, da bi ta manever uspel. Navsezadnje, kot pravijo mnogi, Zanoškar tudi ni tako naiven, da bi može v modrem čakal doma. Veliko verjetneje je, da bo sodnica zato morala kloniti in bo izdala sklep o ustavitvi postopka zaradi zastaranja. Decembra bo namreč od domnevne storitve kaznivega dejanja, ki ga obtožnica očita Požganovi in za katero je zagrožena kazen do enega leta zapora, minilo že šest let.

Požganova naj bi decembra 2008 po mnenju tožilstva zlorabila svoj uradni položaj s tem, da je kot takratna direktorica občinske uprave odredila kadrovski službi, da v razpis za prosto delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, predvsem za projekt gradnje širokopasovnega omrežja, navede pogoj, da je lahko kandidat tudi »profesor športne vzgoje«. Poleg tega je bilo zapisano tudi, da imajo prednost tisti, ki že imajo opravljen certifikat ECQA certified project manager. In tega je Zanoškarjev sin, ki se je edini prijavil, prav tako imel, plačala pa mu ga je kar občina.

Požganovo ovadili konec julija

Požganovo je precej obremenilo tudi poročilo komisije za preprečevanje korupcije (KPK), v katerem piše, da je prav ona vodila vse postopke in imela ključno vlogo, da so na občini najprej za določen, zatem pa celo za nedoločen čas zaposlili prav Marka Zanoškarja in v razpisu navedli pogoje, ki so izrazito ustrezali ravno njegovemu profilu.

Požganova se torej zagovarja zaradi zlorabe položaja, zaradi česar je zagrožena zaporna kazen do enega leta. A prav to je pri zastaranju zadeve ključno. V kazenskem zakoniku namreč jasno piše, da kazenski pregon za dejanja, za katera je zagrožena zaporna kazen do enega leta, zastara po šestih letih od storitve kaznivega dejanja. Ker bo decembra od takrat minilo natanko šest let, sodišče manevrskega prostora dejansko nima več. Zato smo se tako na tožilstvu kot tudi sodišču pozanimali, kdaj je bila sploh spisana obtožnica in ali je zadeva res toliko časa ležala v predalu, da je zdaj tik pred zastaranjem.

Kot nam je pojasnila vodja slovenjgraškega tožilstva Branka Čas, so kazensko ovadbo prejeli 31. julija letos. »Obtožni predlog je bil na okrajno sodišče v Slovenj Gradcu podan 16. septembra,« je zapisala. Da so obtožnico prejeli šele sredi septembra, nam je potrdil tudi direktor sodišča Zvone Ulcej, glavna obravnava pa je bila razpisana 4. novembra in zatem še nekajkrat v novembru, na njih so zaslišali skoraj vse priče razen Zanoškarja, ki se na povabilo ne le da ni odzval, sodne pošte ni niti prevzel. Očitno pa je, da sta tako tožilstvo kot sodišče glede na datume v tem primeru delala hitro in da zadeve niso pospravili v predal, kot bi morda kdo napačno sklepal. Veliko bolj je na mestu vprašanje, komu je Požganova stopila na žulj šele letos, da je spisal ovadbo šele dobrih pet let po tistem, ko naj bi se dogajale domnevne nepravilnosti na slovenjgraški občini v zvezi z zaposlitvijo Zanoškarjevega sina. In ali je nemara želel le predstavo za javnost, ki jo bodo, roko na srce, spet plačali davkoplačevalci.