Pred sestankom OPEC med analitiki ni bilo enotnega mnenja glede tega, ali bo kartel znižal kvote ali jih ohranil nespremenjene. Anketa, ki jo je izvedel Bloomberg, je pokazala, da od 20 anketiranih analitikov polovica pričakuje znižanje proizvodnje, preostalih 10 pa ocenjuje, da sprememb ne bo. Ključna argumenta za omejitev ponudbe sta dva. Prvič, nižje cene surove nafte ogrožajo proračune nekaterih držav članic OPEC (in nekaterih držav izvoznic, ki niso včlanjene v OPEC). In drugič, nadaljnji padec cen nafte lahko povzroči ustavitev nekaterih projektov, kar lahko teoretično v prihodnje povzroči neravnotežje na trgu, če bo prišlo do večje rasti povpraševanja. Po drugi strani bo znižanje proizvodnje s strani OPEC najverjetneje povzročilo izgubo tržnega deleža kartela. Razumljivo vprašanje, ki ga zastavljajo nekatere države članice OPEC, je naslednje: »Zakaj moramo me znižati proizvodnjo, če tega niso pripravljene storiti ZDA ali Rusija?«.

Nekaj minut po koncu sestanka predstavnikov držav članic OPEC je postalo jasno, da kartel ne bo znižal proizvodne kvote, ki je trenutno 30 milijonov sodov na dan. Po nekaterih komentarjih je mogoče sklepati, da OPEC ni pripravljen sam nositi bremena zaradi nižjega črpanja surove nafte, in pričakuje večje sodelovanje z državami nečlanicami OPEC.

Kakšen vpliv na cene surove nafte bo imela odločitev OPEC, bo razvidno v prihodnjih tednih, vendar je jasno, da je verjetnost daljšega obdobja z nižjimi cenami surove nafte zdaj višja kot pred sestankom. Kot že omenjeno, se zaradi tega lahko znajdejo v težavah države, v proračune katerih so vkalkulirane višje cene surove nafte. Med poraženci se lahko najdejo proizvajalci nafte z višjimi stroški črpanja, med katerimi so tudi ameriška podjetja.