Ko bo prihodnji teden po mestu zagorela praznična razsvetljava in bo iz hišk zadišalo po kuhanem vinu, se bo v prestolnici tudi uradno začel veseli december. Na javnem zavodu Turizem Ljubljana so tudi letos pripravili pester nabor že tradicionalnih prireditev in dodali še nekaj novosti.

Ob Miklavževem in Prazničnem sejmu, Miklavževem sprevodu in petih sprevodih dedka Mraza s spremstvom, nastopih uličnih gledališčnikov in lajnarjev ter ob številnih koncertih in silvestrovanjih na prostem so organizatorji program tokrat dopolnili z nekaterimi prireditvami za najmlajše in v skladu s prejetim nazivom Zelena prestolnice Evrope 2016 gostincem v hiškah ponudili, da toplih napitkov ne postrežejo v plastičnih, temveč keramičnih lončkih. »Pričakujem, da bo praznični program tudi letos privabil milijon obiskovalcev,« je pred začetkom veselega decembra napovedal župan ljubljanske mestne občine Zoran Janković.

Silvestrovanje za otroke

»Čeprav finančni vložek v december 2014 v Ljubljani ostaja enak lanskemu, letos prvič pripravljamo čarobni gozd. Za tem imenom se skrivajo ustvarjalne delavnice za otroke,« je kot eno izmed novosti v programu izpostavila vršilka dolžnosti direktorice Turizma Ljubljana Petra Stušek. Med 6. in 24. decembrom bodo tako otroci na Kongresnem trgu izdelovali naravi prijazne okraske.

Če bodo obiskovalci prireditev na zadnjo noč v letu lahko izbirali med koncerti slovenskih in tujih glasbenikov na Trgu francoske revolucije, Kongresnem, Mestnem ali Pogačarjevem trgu, kjer bodo prvi izvajalci na oder stopili ob 21. uri, bodo novo leto na prostem nekoliko prej lahko pričakali tudi najmlajši obiskovalci decembrskih prireditev. »Silvestrovanje za otroke, ki bo 31. decembra potekalo na Kongresnem trgu, je namenjeno predvsem družinam z otroki, starimi do deset let, seveda pa so vabljeni prav vsi. Ob 17. uri bomo simbolično odštevali in vstopili v novo leto,« je pojasnila Stuškova.

Dve različici ognjemeta

Na silvestrovo bo natanko ob polnoči nebo nad Ljubljano razsvetlil ognjemet. Ker jo je organizatorjem v preteklih letih pogosto zagodla megla in prekrila pogled na rakete, izstreljene z ljubljanskega gradu, imajo v zavodu pripravljen rezervni načrt. »Če bo vreme megleno, bo ognjemet omejen le na izstrelitev zvočnih salv,« zatrjuje Stuškova. Dodaja, da za ognjemet ne bodo odšteli več kot 4000 evrov.

Ko se bo z neba razkadila še zadnja sled izstreljenih raket, bo pred obiskovalci še vsaj tri ure rajanja na prostem. Gostinske hiške bodo namreč na silvestrovo odprte vse do tretje ure zjutraj. Gostincem so na zavodu letos ponudili tudi 5000 keramičnih lončkov za kuhano vino in druge tople napitke, s čimer želijo zmanjšati količino odpadne embalaže in prispevati k čistejšemu okolju. V zameno za vračljivi lonček bo treba odšteti dva evra kavcije.