Na novogoriškem festivalu medijskih umetnosti Pixxelpoint, ki se bo 15. po vrsti začel prihodnji petek, se bo pod tematskim vodilom Neumetnost/Non-art s svojimi projekti, delavnicami, predavanji in performansi predstavilo kar 48 umetnikov in umetniških skupin z vsega sveta. Nekateri med njimi bodo v času festivala prisotni na različnih prizoriščih v Novi Gorici oziroma Gorici, drugi pa bodo s svojimi prispevki sodelovali po spletu.

Letošnjo temo je razpisal kurator Igor Štromajer, sicer uveljavljeni intermedijski umetnik; k sodelovanju je pritegnil tudi študente Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, in sicer v več segmentih, ki so jih poimenovali kar 3xE (razstava, kjer sodelujejo magistrski študentje, projekt v javnem prostoru Inge Mijatović in Luke Pompeta ter simpozij). Med novostmi letošnjega Pixxelpointa so na včerajšnji predstavitvi izpostavili še posebni vodenji neumetnikov po razstavi: obiskovalcem bosta umetniška dela na svoj način predstavila Luka Manojlović in šolarka Špela Furlan.

Pixxelpoint se je od svojih začetkov v letu 2000 uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov medijske umetnosti na Slovenskem in si obenem izoblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju. nr, sta