Sodobni svet vsako leto potroši izjemne količine energije za hlajenje prostorov. V ZDA namenijo kar 15 odstotkov vse električne energije, ki jo porabijo zgradbe, za nadzor nad temperaturami. Poleg nakupovalnih centrov in poslovnih zgradb, so še posebej požrešni masovni podatkovni centri, kjer se nahajajo strežniki, ki poganjajo svetovni spletni oblak. Zmanjšanje stroškov ohlajevanja prostora je zato precej pomemben faktor pri poslovanju podjetij, prav tako pa imajo dobre rešitve lahko pozitiven učinek na splošno energijsko potratnost družbe. Precej koristi od cenovno ugodne masovno proizvedene tehnološke rešitve za ohlajanje prostora brez potrebe po elektriki, pa bi lahko imeli tudi prebivalci toplih ruralnih območij, ki niso priklopljena na električna omrežja.

Znanstveniki z univerze Stanford so sedaj razvili prototip površine, ki bi lahko pomagala rešiti omenjene izzive. Gre za posebno zrcalno površino, ki odbija kar 97 odstotkov vidne svetlobe, ob tem pa odvaja še toploto iz zgradb v vesolje. Tja ga pošlje v obliki infrardeče svetlobe, ki zaradi posebne valovne dolžine brez težav prebije atmosfero.

Največji problem tehnologije ob tem ostaja vprašanje, kako zrcalo povezati z odvečno toploto. Vodja ekipe raziskovalcev Shanhui Fan je povedal, da bi z zrcali lahko oblekli zgradbe in preprečevali dodatno segrevanje z zunanjo svetlobo, a bi za bolj učinkovit način hlajenja zgradbe morali razviti tudi način, da toplota od znotraj doseže zrcalo. Drugi izziv pa je velikost panelov, saj je prototip velik zgolj toliko kot pica, medtem ko bi morali za velike zgradbe izdelati precej večje.