Država spremenila zakon o spodbujanju tujih neposrednih investicij

"Projekt pripravljamo že četrto leto, a se nam njegova realizacija vsako leto zamakne in to ne po naši krivdi. Naredili smo vse, kar je bilo možno, dosegli dogovore z lastniki zemljišč in spremembo dveh zakonov ter pridobili gradbeno dovoljenje. Žal pa se je ponovno zalomilo zaradi popolnega nerazumevanja države, ki je na koncu, ko smo imeli že vse pripravljeno, spremenila zakon o tujih vlaganjih," je kritičen direktor družbe 2864 Bohinj Boštjan Čokl.

Medtem ko so v družbi letošnje poletje le še čakali odobritev nepovratnih sredstev, je država spremenila zakon o spodbujanju tujih neposrednih investicij, ki namesto 50 odstotkov zagotavlja le 35 odstotkov sredstev za pokritje investicije. Zaradi tega je v finančni konstrukciji projekta 2864 zazevala 15 milijonov evrov velika luknja, za pokritje katere sedaj Čokl skupaj s soinvestitorjem Leitnerjem išče še enega vlagatelja.

Pripravili bodo novo finančno konstrukcijo in novelo investicijskega programa, ki ju bodo nato znova predložili gospodarskemu ministrstvu. Ob tem Čokl upa, da bo novi minister do tedaj že imenovan in bodo imeli pravega sogovornika. Tudi to je namreč problem, zato si Čokl želi, da bi na ravni države imenovali kompetentno odgovorno osebo, s katero bi se lahko pogovarjali.

Leitner od projekta ne namerava odstopiti

"Leitner od projekta ne namerava odstopiti, saj je bilo za pridobitev dokumentacije vloženih že 1,5 milijona evrov. Vendar že počasi začenja razmišljati, ali ima smisel vlagati v državo, kjer se kaže, da za to ni nobenega interesa," pravi Čokl in dodaja, da sprememba zakona dobesedno odganja tuje investitorje.

Čokl vendarle upa, da bodo v kratkem uspeli najti dodatnega, finančno močnega partnerja in bodo zaprli finančno konstrukcijo ter pridobili nepovratna sredstva. "Samo še od tega je odvisno, kdaj bomo začeli z gradnjo," je povedal Čokl.

Brez nepovratnih sredstev pa tako velike investicije nikakor ni mogoče izpeljati, je pojasnil in dodal, da gre vendarle za naložbo v infrastrukturo, ki ima sedemkratni multiplikativni faktor in bo bistveno pripomogla k razvoju slovenskega turizma.

Največje smučarsko središče v državi

Gre namreč za največje smučarsko središče v državi, ki bi povezalo Koblo in Soriško planino, opremljeno pa bi bil z najmodernejšimi žičniškimi sistemi in močnim zasneževalnim sistemom. Delovalo bi tudi poleti, ko bi med drugim ponujalo sprehajalne poti in kolesarske proge.

"Imamo tehnično podporo Kronplatza, enega najmočnejših smučišč v Dolomitih, in podporo Leitnerja, drugega največjega proizvajalca smučarskih sistemov na svetu. Mislimo, da bi moral biti s tem uspeh centra garantiran," je izpostavil Čokl.

"Mi smo že štiri leta pripravljeni, da bomo lahko Bohinj promovirali tudi kot največje smučišče v Sloveniji, ki bo pomembno tudi za celo zgornjo Gorenjsko," je za STA povedal tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus in dodal, da pri povezovanju gorenjskih smučišč en velik del sestavljanke manjka, in sicer prav gorski center 2864.

Da bo država vendarle pomagala pri investiciji, upa tudi bohinjski župan Franc Kramar. "Ne razumem stališča države, ki se namesto, da bi naredila vse, da projekt steče, pregovarja in birokratizira, investitor pa čaka in čaka," je kritičen Kramar, ki se ne čudi, da številni investitorji iščejo poti ven iz Slovenije.