Popularnost dronov je v zadnjih letih močno narasla, z njo pa so se pojavile tudi nove priložnosti, ki jih tehnologija omogoča. Z njimi lahko amaterski in profesionalni fotografi ali snemalci ustvarijo neverjetne in finančno ugodne posnetke iz zraka, Amazon pa je celo navrgel zamisel, da bi z njimi dostavljali pakete, čeprav je poslovno uporabljanje dronov v ZDA v tem trenutku še prepovedano, z zelo redkimi izjemami s posebnim dovoljenjem. Morda je tako tudi prav, saj je že sedaj mogoče beležiti postopno zasičenost zračnega prostora, ki bi brez nadaljnjega urejanja pravil postala celo nevarna. Vse več je namreč incidentov, ko droni prečkajo pot drugih udeležencev zračnega prometa. Skrb zbujajoči so predvsem podatki o bližnjih srečanjih z letali.

Pričanja ameriških pilotov, da so med letom srečali drone, so še posebej poskočila v letošnjem letu. Samo oktobra je drone med letom srečalo 41 pilotov, medtem ko so jih še aprila srečali samo pet. Po podatkih ameriške letalske administracije FAA so piloti od 22. februarja do 11. novembra poročali o 193 incidentih. Eden od pilotov je povedal, da je imel srečanje z dronom pri skoraj 550 metrih zračne višine.

K zasičenosti zračnega prostora z droni poleg hobi uporabnikov prispevajo tudi kmetje, ki jih uporabljajo za pregledovanje polij, uporabljajo pa jih tudi policija, gasilci in reševalci v naravnih nesrečah. FAA medtem postaja vse bolj zaskrbljena nad povečanim prometom in že razmišlja o novih omejitvah za uporabo dronov, ki pa bi lahko sprostile tudi omejitve na poslovno uporabljanje dronov. Dokument sicer še ni javen, a CNN poroča, da bi lahko vključeval omejitve za drone pod 25 kilogrami, ki bi uporabnikom preprečeval letenje ponoči, ob tem pa bi moral biti dron vselej na očeh upravljavca. Prav tako droni ne bi smeli leteti nad 180 metri zračne višine, govori pa se tudi o zahtevanem pilotskem izpitu.