V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je glavobol v povezavi s spolnostjo bolj stvar žensk, pa primarni glavobol med spolnostjo trikrat pogosteje doleti moške.

Nevrologinja Bojana Žvan je za STA pojasnila, da je pri primarnem seksualnem glavobolu bolečina v glavi izjemno huda, utripajoča in se stopnjuje z intenzivnostjo orgazma. »Za moške je to zelo zastrašujoče in se potem bojijo naslednjega odnosa. Zato je takšen glavobol treba vzeti resno in bolnika zdraviti,« je dejala.

Moške ta oblika glavobola doleti trikrat pogosteje kot ženske, kar je po mnenju Žvanove zanimivo, saj ima migreno trikrat več žensk. Pojavi se med 25. in 64. letom starosti, povprečna starost je 35 let, pravi Žvanova, ki je v svoji klinični praksi imela pet takšnih bolnikov.

Bolečina se pojavi med seksom in mine takoj po odnosu, ko se vzdraženost konča, pravi Žvanova. »Nekateri priporočajo, da bi bili moški zaradi tega manj spolno aktivni, vendar jaz predlagam zdravljenje. Zdravila so namreč učinkovita,« je dodala. Priporoča preventivno jemanje zdravil.

Zakaj nastane seksualni glavobol, ni popolnoma jasno. »Vzdraži se živčni in žilni sistem v možganih. Prav tako pride do intenzivnega krčenja vseh mišic, tudi vratnih in spodnje čeljusti. Torej na glavobol vpliva ta hipervzburjenost med spolnim odnosom. Mehanizem je podoben kot pri migreni,« je pojasnila Žvanova.

Omenila je tudi izkušnjo svojega kolega z bolnico, ki je imela v prvi fazi migrene, torej še pred začetkom bolečine, izrazito spolno slo. »Nekateri so pred migreno bolj sitni in utrujeni, ona pa je po hiperseksualnosti lahko sklepala, da bo prihodnji dan dobila migreno,« je pojasnila Žvanova. sta, mh