Ker tradicionalna medicina včasih ne pomaga (dovolj), se bolniki po lajšanje tegob vse večkrat odpravljajo k alternativni oziroma komplementarni medicini.

Med priljubljene holistične pristope med drugim spada tudi refleksoterapija stopal, starodavna metoda zdravljenja, značilna za ljudsko medicino. Terapevt naj bi s pritiskom na posamezne točke na stopalu iskal odzive v ustreznih delih telesa ali posameznih organih ter spodbudil skladnost njihovega delovanja in mehanizmov samozdravljenja.

»Obrazna refleksoterapija Sorensensistem združuje spoznanja o delovanju akupunkturnih točk, refleksnih con, meridijanov in živčevja,« pojasni avtorica metode Lone Sorensen in doda, da se na to terapijo izjemno hitro in dobro odzivajo otroci. Sorensenova pravi, da pri otrocih s to metodo uspešno lajšajo učne in vedenjske težave, hiperaktivnost in disleksijo.

Kompleksnejše težave, kot so avtizem, genetsko pogojene bolezni, demenca, parkinsonova in alzheimerjeva bolezen ter možganske poškodbe pa lajšajo z metodo refleksne terapije Temprana. »Gre za optimizacijo dela možganov, kemijskih procesov, endokrinega sistema, prekrvavitve, organov in mišic, saj vse te procese sprožajo impulzi iz centralnega živčnega sistema,« je še pojasnila Sorensenova in dodala, da terapijo Temprano izvajajo starši doma. Usposobljen terapevt na začetku sestavi plan terapije in starše nauči, kako jo izvajati na otroku. Nadalje starši z otrokom prihajajo na občasne posvete in terapevt terapijo glede na otrokovo stanje ustrezno dopolni.

Točnih podatkov, ki bi pričali o zanesljivosti in učinkovitosti te terapije, ni, kar je po besedah Sorensenove logično, saj »nihče ne bo plačal za obširno raziskavo nečesa, kar bi lahko ogrozilo farmacevtsko industrijo«.

Sorensenova je v petindvajsetletnem delovanju na področju refleksoterapije razvila vrsto metod in konceptov zdravljenja, ki se skupno imenujejo Sorensensistem. Od preloma tisočletja njene metode priznava tudi državni rehabilitacijski center na Danskem, refleksna terapija Temprana pa je od letos vključena v danski zdravstveni sistem. Tovrstne terapije pri nas še niso del zdravstvenega sistema, vendar si terapevti za to močno prizadevajo.